Simbolul și semnificația florii soarelui
Imagine prin excelență a verii, floarea soarelui a fost asociată de-a lungul îndelungatei sale istorii cu mai multe simboluri.
Datorită aspectului său, aztecii vedeau în ea chiar reprezentarea zeului soare și o aduceau la temple ca ofrandă.
Una dintre semnificațiile sale cele mai puternice este cea de dragoste veșnică. Ea provine dintr-o legendă a mitologiei grecești, în care o nimfă îndrăgostită de astrul zilei se transformă în floare care se rotește după soare. Nu degeaba se obișnuiește să dăruim ființelor dragi buchete cu floarea soarelui.
Simbolul de iubire eternă explică și faptul că tematica de nuntă cu floarea soarelui este una des întâlnită în timpul sezonului de vară.
Din aceeași legendă a florii soarelui derivă și semnificația de fidelitate și devotament. Făcând apel la acest simbol, Antoon van Dyck, unul dintre artiștii faimoși ai secolului al XVII-lea, s-a pictat pe el însuși alături de această floare, tocmai pentru a arăta loialitatea față de regele său. De altfel, există o mulțime de tablouri celebre cu florea soarelui.
La chinezi, se spune că floarea soarelui aduce noroc, fericire și viață prosperă, de aceea se dăruiește frecvent cu ocazia absolvirii.
Mișcarea vegană a adoptat floarea ca logo, iar acesta certifică astăzi produsele care nu conțin ingrediente de origine animală.
Tot floarea soarelui este și simbolul partidelor ecologiste, fiind inițial adoptat de către ecologiștii din Germania la începutul anilor 1980.
Semnificația de energie, putere și lumină se transmite și atunci când visezi floarea soarelui, iar aceste visuri sunt considerate în general un semn bun, chiar dacă interpretările pot varia.
Aceleași trăsături domină și personalitatea celor care în zodiacul floral sunt născuți în zodia floarea soarelui.
În concluzie, floarea soarelui este văzută ca o floare a optimismului și a veseliei, perfectă pentru a aduce bucurie în viața unei persoane dragi.