Interesanta istorie a florii soarelui
Floarea soarelui are una dintre cele mai interesante istorii din lumea plantelor. Deși prin alte părți era cunoscută de mii de ani, în Europa ajunge abia în secolul al XVI-lea. Trei secole mai târziu, planta va lua înapoi drumul Americii.
America - locul de origine a florii soarelui
Floarea soarelui este una dintre cele mai vechi plante cunoscute, având o istorie de peste 5000 de ani.
Locul său de origine este continentul american, unde arheologii au identificat semințe ce datau din anii 3000 î.Hr. A fost una dintre primele culturi din zonă, iar unii specialiști susțin chiar că ar fi fost cultivată înaintea porumbului.
Floarea soarelui din vechime era diferită de ceea ce cunoaștem noi astăzi – era o plantă sălbatică, cu multe ramificații și inflorescențe și cu semințe micuțe. Prin selecția florilor, indienii americani au reușit să crească de 10 ori dimensiunea semințelor.
Floarea soarelui era una dintre sursele importante de hrană pentru indieni. Unele izvoare istorice (deși mai recente) fac referire la ea ca la "cea de-a patra soră". Celelalte "trei surori" erau porumbul, fasolea și dovleacul, parte importantă a alimentației, dar și a mitologiei indiene.
Semințele erau zdrobite și folosite la facerea pâinii (alături de ulei, pe care există dovezi că indienii știau să-l extragă), erau transformate într-un fel de pastă, erau mâncate ca atare sau chiar folosite pentru fabricarea unei băuturi, fiind o bună sursă de grăsimi.
Planta era întrebuințată și pentru obținerea unor pigmenți de culoare galbenă sau violet, utilizați la vopsitul corpului, hainelor sau al diferitelor obiecte, dar și în scopuri cosmetice, medicinale (printre altele, ca remediu pentru mușcăturile de șarpe) sau ritualice. Când se uscau, tulpinile erau utilizate ca material de construcție.
Pentru aztecii de pe teritoriul de azi al Mexicului și incașii din America de Sud semnificația florii soarelui era strâns legată de zeul soare și purtau bijuterii din aur care o reprezentau.
Călătoria spre Europa
Prin anii 1500, la întoarcerea în Europa, exploratorii spanioli care descoperiseră Lumea Nouă vor aduce cu ei și semințe de floarea soarelui. Conform unor documente, deja în anul 1510 planta se găsea în grădinile din Madrid.
La început, floarea soarelui se cultivă în scop ornamental – era o floare de dimensiuni mari, cu o culoare intensă și fascina prin frumusețea ei exotică.
Culturile de floarea soarelui pentru ulei apar abia câteva secole mai târziu - primele mențiuni documentare sunt din Anglia și datează din anul 1716.
Rusia adoptă floarea-soarelui
Cel care a adus floarea soarelui în Rusia, în secolul al XVIII-lea, a fost chiar țarul Petru cel Mare, care o remarcase în timpul unei călătorii în Olanda.
În Rusia, planta începe să se cultive pe o scară din ce în ce mai mare. De această dată, popularitatea nu a avut legătură cu frumusețea, ci cu faptul că uleiul extras putea fi consumat și în timpul postului. Nefiind cunoscut înainte, el nu se afla pe lista de alimente interzise a Bisericii Ortodoxe.
La începutul secolului al XIX-lea, uleiul era deja produs la scară industrială. Guvernul investise sume mari de bani în programe de cercetare, iar inginerii ruși selectaseră două specii de floarea soarelui – una pentru producția uleiului și alta, cu semințe mai mari, pentru consumul uman.
Întoarcerea în locul de origine
După ce floarea soarelui călătorește prin Europa, este momentul pentru o întoarcere glorioasă la locurile de origine. Migranții care se îndreaptă spre America aduc cu ei soiuri îmbunătățite – printre ele, "Mamutul rusesc" sau "Uriașul rusesc", care deja la sfârșitul secolului al XIX-lea apărea în oferta companiilor din SUA și Canada.
La început, americanii au folosit floarea soarelui drept hrană pentru crescătoriile de păsări. Uleiul a început să fie extras abia prin anii 1930, dar de atunci culturile și cercetările noilor hibrizi s-au extins neîncetat.
Această lungă călătorie a florii soarelui din America în Rusia și înapoi în America (de unde se exportă și în Europa) a făcut ca ea să ocupe astăzi un rol important în agricultura multora dintre țările lumii.
Dar, dincolo de aspectele economice, floarea soarelui a fascinat întotdeauna oamenii prin frumusețea și prin curiozitățile sale, a dat naștere la numeroase legende și a apărut în tablouri celebre.
Buchetele cu floarea soarelui sunt preferate pentru a transmite cuiva drag o parte din optimismul verii.