Ghiocelul - vestitorul primaverii
Nimeni nu poate ramane indiferent in momentul in care, de sub covorul greu si rece de zapada, infloreste ghiocelul. O planta aparent firava, prea mica pentru cat de voinica este, semanand cu un soldatel: tichia lui alba l-a ajutat, cu siguranta, sa-si faca drum prin zapada! Mirosul ii este delicat precum venirea primaverii... Desi o floare mica, legendele sale sunt multe si foarte frumoase, medicina naturista i-a gasit rost in diverse tratamente, la fel si lumea cosmeticii.
Ghiocelul - informatii generale
Denumirea latina a acestei flori este Galanthus L., iar provenienta cuvantului este greceasca, unde gala=lapte, iar anthos=floare. Exista mai multe subspecii de ghiocei, dar cei pe care ii vedem adesea in piete sau in florarii sunt ghioceii comuni, Galanthus nivalis. Familia din care fac parte este Amarylidaceae, florile sale inflorind printre primele la inceputul primaverii. Ghiocelul este o planta originara din Asia Mica si Europa de Est.
Inmultirea ghioceilor
Daca in gradina dvs. au inflorit ghioceii, e semn ca pamantul este de buna calitate! In majoritatea cazurilor, ghioceii se inmultesc fara interventia omului, fie prin divizarea bulbilor, fie prin seminte. De obicei, de la an la an numarul acestora e din ce in ce mai mare.
Ghioceii si medicina
Pe cand farmaciile nu erau asa dese, oamenii foloseau plantele pentru a-si vindeca trupul si sufletul. Din toate acele leacuri, astazi ghioceii sunt folositi in medicina naturista in tratarea anumitor afectiuni neurologice, cum ar fi epilepsia. Infuzia de ghiocel combate crampele musculare si destinde muschii, totodata este un bun remediu pentru durerile provocate de varice.
Atentie! Bulbul acestor flori este foarte toxic!
Galantamina, o substanta activa aflata in seva acestei plante, poate fi utila in tratamentul bolii Alzheimer.
Legendele ghiocelului
Ghiocelul este o floare-paradox. Nu ne vine sa credem ca o floare atat de fragila poate fi atat rezistenta. Noua ne-ar ingheta mainile in zapada aceea... Iata ca intrebari despre originile ghioceilor si-au pus si stramosii nostri!
Se spune ca ghioceii s-au nascut din mila Domnului pentru copiii sarmani alungati de acasa in plina iarna. Acesti copii mureau de frig, iar Dumnezeu ii transforma in flori tocmai pentru a putea rezista frigului iernii.
Ghioceii sunt de la inceputul lumii, de cand Eva plangea ca a fost alungata din gradina Edenului. Fiind iarna pe pamant, lacrimile sale s-au transformat in flori. Ghioceii sunt primele flori de pe pamant!
Se mai spune ca Dumnezeu are mila de oameni si arunca cu flori printre fulgii de nea, tocmai pentru a incalzi inimile oamenilor.
O legenda germana spune ca zapada este alba deoarece ghiocelul a fost singura floare ce a vrut sa-si imprumute culoarea. Poate ca exista o conventie tainica intre ghiocei si zapada...
Ghiocelul - curiozitati
- Pe data de 2 ianuarie italienii impodobesc statuia Sfintei Fecioare cu ghirlande de ghiocei!
- In Marea Britanie, ghiocelul este considerat o floare a mortii! Potrivit unei legende engleze, o tanara fata pe nume Kerma si-a gasit iubitul mort si a asezat peste rana lui o floare de ghiocel. Floarea nu l-a readus la viata pe tanar, ci l-a transformat intr-un palc de ghiocei!
- Pe cand ghioceii nu cresteau inca in Europa occidentala, se faceau transporturi din Turcia cu ghiocei uscati!
- Ghiocelul a fost mult timp considerat o floare a bisericii deoarece calugarii o plantau in jurul manastirilor. De aceea, in multe tari este floarea ce Il intampina pe Iisus (potrivit sarbatorii de pe 2 februarie, Intampinarea Domnului).
Ghiocelul - simbol
Flori ale inocentei, ghioceii transmit ceea ce reprezinta: sanatate si prosperitate, puterea de a trece peste obstacolele vietii.
In universul crestin, mesajul lor este asemanat cu cel al Invierii.
In limbajul florilor, ghiocelul este un simbol al sperantei, totodata al prieteniei!