Semnificația trandafirului
V-ați întrebat vreodată de ce, atunci când trebuie să dăruim un buchet, prima floare care ne vine în minte este trandafirul? Indiferent de ocazie sau de anotimp, trandafirii își fac destoinic datoria de a transmite, prin semnificația lor, ceea ce cuvintele, de multe ori, nu reușesc. Deși unele persoane ar spune că un trandafir în dar este un clișeu sau o idee deloc originală, semnificația trandafirului demonstrează contrariul! Se adaugă la aceasta și varietatea culorilor și toate modurile în care poate fi asortat cu alte flori într-un buchet cât se poate de unic…
Trandafirul a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții și al eleganței. Conștientizarea frumuseții acestei flori a dus la cultivarea sa în urmă cu peste 4700 de ani în China, iar în Europa trandafirul este adus de către Alexandru cel Mare, fiind considerat o comoară. Datele exacte ale istoriei trandafirului se pierd în negurile vremii, însă aproape toate marile popoare ale Antichității își menționează în vechile cronici relația cu această plantă neasemuită prin frumusețe și parfum. Bunăoară, chinezii începuseră sa încrucișeze diverse specii de trandafiri pentru a spori la nesfârșit calitățile florilor.
Și mai veche pare să fie însă semnificația poetică și mitologică a trandafirului. De exemplu, Homer scrie că zeița dimineții, Aurora, picta cu degete de trandafiri culorile fiecărui răsărit și ale lumii. Toți scriitorii antici au fost vrăjiți de-a dreptul de farmecul lui, iar trubadurii medievali și-au găsit inspirația în simbolistica sa multiplă. Dante compara dragostea paradisiacă cu centrul unui trandafir, iar scriitori ai literaturii universale, precum Shakespeare, îl pomenesc în poeziile și piesele lor. Trandafirul apare ca paralelă simbolică a unor personaje umane sau divine și nu este exclus din simbolismul creștin, unde își păstrează semnificația perfecțiunii.
Legenda trandafirului îi dăruiește origine divină: trandafirii s-au născut odată cu zeii antici. Se spune că trandafirul alb, primul apărut, a devenit roșu tot prin intervenție divină: Afrodita, zeița iubirii, se îndrăgostește de Adonis dar, din cauza geloziei lui Ares, Adonis va fi omorât, iar trandafirii albi, pătați de sângele lui (sau al Afroditei, în alte variante), se vor transforma în trandafiri roșii. Desprindem de aici o diferență subtilă între semnificația trandafirului alb și semnificația trandafirului roșu. Dacă primii au încărcătura inocenței, cei din urmă denotă pasiune până la gelozie (dar cel mai mult asociat cu ideea de gelozie este trandafirul galben).
Trandafirii au dat numele insulei natale a zeiței Atena – Rodos și erau recunoscuți de către zeița înțelepciunii ca simbol al echilibrului dintre frumusețe, inteligență și iubire.
Coborând din lumea zeilor, trandafirul nu își sfârșește influența și importanța. Antichitatea este învăluită în parfumul rozelor, prezent în uleiuri și esențe. Mai mult decât atât, în băi se foloseau petale de trandafir (se spune că frumoasa Cleopatra obișnuia să se scalde în apa acoperită cu jumătate de metru de petale) și tot cu ele se primeau războinicii întorși din luptă victorioși.
Nu numai literatura și mitologia antică au pus pe primul loc trandafirul. El apare și în epocile următoare, acumulând noi semnificații. Trandafirul ajunge să fie simbol al esențialului, al sensului vieții, așa cum apare în "Micul Prinț" de Saint-Exupery: "Cultivă cinci mii de trandafiri într-o grădină mică și nu găsesc ceea ce caută. Și când te gândești că ceea ce caută pot găsi într-un singur trandafir...Dar ochii nu văd, cu inima trebuie să cauți!".
Și dacă tot vorbeam despre esențial, simbolul trandafirului nu este străin de credință, implicit de viețile sfinților, tocmai prin alăturarea paradoxală a minunatei flori de existența spinilor.
La extrema cealaltă, trandafirul a fost și un simbol al războiului, așa cum o dovedește Războiul Rozelor dintre familiile York și Lancaster, trandafirul devenind apoi prezent pe steagurile orașelor și ale cetăților.
Duală a fost și semnificația trandafirului în domeniul alchimiei (trandafirul alb și cel roșu ca motive primordiale).
Exemplele cu referire la simbolul trandafirilor ar putea continua. La toate acestea se adaugă și semnificația culorilor trandafirilor, dar și semnificația numărului de trandafiri.
Așa că de acum înainte, atunci când dăruiești un buchet cu trandafiri, amintește-ți de sensurile sale!