Semnificatia lalelelor
O floare eleganta, un simbol al iubirii, o varietate de culori, rosii, roz, galbene, albe, albastre, purpurii, mov etc., laleaua este o floare iubita in intreaga lume. Ea strange sensuri si simboluri din Orient in Occident, iar de-a lungul secolelor a fost cel mai bun mijloc de a transmite sentimente exacte si puternice.
Descriere
Laleaua este numele general dat familiei Liliaceae, originara din Turcia, totodata simbolul national al statului. Cuprinde specii cu bulbi inalte de 10-50 cm. Prezinta aproximativ 100 de specii de flori. Cele mai cunoscute lalele sunt cele derivate din Tulipa gesneriana.
In secolul al XVI-lea, in timpul Imperiului Otoman, laleaua era o floare foarte celebra datorita lui Suleiman Magnificul care le plante peste tot. In Europa, laleaua ajunge in 1554 prin flamandul Ogier Ghislain de Busbecq, ambasadorul Olandei la curtea Sultanului.
Lalelele sunt folosite astazi pentru decoratiuni, sunt plantate in parcuri, gradini, pajisti. De asemenea, exista o intreaga industrie a lalelelor destinate florariilor, prin urmare apartamentelor si caselor chiar si pe timpul iernii.
Simbolistica
Lalelele reprezinta constanta si trainicia sentimentelor in ciuda diferitelor obstacole intalnite. Pentru crestini ea reprezinta vanitatea. Avand o frumusete trecatoare, lalelele pot simboliza si autoamagirea, ignorarea realitatii, iluzia, incapatanarea.
Insa mesajul principal al lalelei este, asa cum am spus, iubirea sincera si nelimintata. Nimeni nu isi doreste sa detroneze trandafirul din functia de Rege al indragostitilor, dar exista multe dovezi ce arata clar importanta lalelei. Laleaua este simbolul declaratiei de iubire, o arata povestile din O mie si una de nopti, in care sultanul isi arata iubirea fata de cadanele din harem lasand la picioarele alesei sale o lalea rosie. O legenda persana, mult mai veche, spune ca laleaua s-a nascut din picaturile de sange ale unui indragostit.
Poti afla mai multe despre lalele citind articolul nostru despre semnificatiile lalelei rosii!
Laleaua - simbolul floral al Olandei
Originare din Turcia, lalelele au fost importate in Olanda in secolul al XVI-lea. Apoi, in anul 1592, Carolus Clusius, botanistul curtii regale, scrie prima carte importanta despre lalele, ca mai apoi aceasta floare sa devina atat de faimoasa incat bulbii lalelelor din gradina sa sa fie furati continuu! Importantei lalelelor creste in Secolul de Aur olandez, iau nastere capodopere plastice si festivaluri nationale. Pe la jumatatea secolului XVII, lalelele devin atat de scumpe incat bulbii lor sunt folositi ca monede de schimb, atat datorita frumusetii acestor flori, cat si calitatilor sale gastronomice!
Astazi Olanda este cunoscuta drept Floraria lumii, iar lalelele se cultiva pe suprafete foarte mari, in culori diverse. Totul seamana cu o mare multicolora! Primavara aduce cu ea o multime de sarbatori si festivaluri ale lalelelor. Din Olanda au pornit si sarbatorile lalelelor din New York (spunandu-i-se, din acest motiv, si Noul Amsterdam) si din Holland, Michigan.
Cod floral
Daruirea unei lalele poate fi considerat un gest de dragoste. Acestea reprezinta constanta sentimentelor, rezistenta in ciuda tuturor obstacolelor intalnite, trainicie. Semnificatiile difera in functie de culoarea acestora de la o dragoste infocata la o iubire fara viitor.
Seminificatia lalelelor dupa culoare
Laleaua rosie: declaratie de iubire.
Laleaua galbena: in zambetul tau se ascunde lumina soarelui! Laleaua galbena poate fi si simbolul unei iubiri disperate.
Laleaua incretita: mesajul lor este adresat ochilor frumosi ai persoanei care o primeste.
Laleaua mov: modestie.
Daca ai primit un buchet de lalele, poti afla cateva "trucuri" despre cum se ingrijeste un buchet de flori in vaza ca sa reziste cat mai mult!
Iar daca iti doresti sa plantezi tu singur o lalea si sa o vezi inflorind, poti face asta chiar daca nu ai gradina! Cum? Citeste articolul nostru despre cum sa cresti lalele intr-o vaza!