Florile lui Martisor
Primavara isi face anuntata prezenta. Desi se mai intampla sa mai simtim vanticelul rece al iernii, zilele lui Faurar se imputineaza si iata ca Martisorul, luna martie, se apropie cu pasi repezi. Aceasta luna sta sub semnul gesturilor mici, dar puternice: daruirea unui martisor persoanelor dragi, scrierea felicitarilor cu versuri frumoase de primavara, culesul florilor abia inflorite. Afla semnificatia martisorului si ce flori daruim in luna martie!
Legendele martisorului
Martisorul este astazi un simbol al afectiunii si al iubirii. Il oferim in primele zile ale lunii martie si ne bizuim pe faptul ca el ne va proteja de orice lucru rau. Se pare ca acest obicei nu s-a nascut dintr-o legenda populara, ci exista descoperiri arheologice care dovedesc ca istoria martisorului a inceput cu mult, mult timp inainte...
Martisoarele preistorice au o vechime de peste opt mii de ani! Ele erau, practic, pietricele de rau pictate in doua culori, rosu si alb. Barbatul oferea femeii aceasta podoaba ce urma sa fie purtata la gat, iar culorile nu erau alese la intamplare: rosu insemna focul, sangele, soarele, nu in ultimul rand fertilitatea, deci nasterea - femeia. Iar albul era culoarea zapezii, deci a puterii si intelepciunii - barbatul. Practica aceasta a existat si la geto-daci, culorile fiind prinse intr-un snur de canepa ce insotea un banut gaurit...
Exista multe legende in folclorul romanesc ce dau intelesuri multiple martisorului. Se spune ca demult, tare demult, soarele fusese rapit de un zmeu si toata lumea fu cuprinsa de tristete si de intuneric. Un tanar flacau isi propune sa elibereze soarele, dar drumul lui nu era deloc usor! I-au trebuit 3 anotimpuri sa ajunga la zmeu, sa se lupte si sa il invinga, iar mai apoi sa elibereze soarele. Insa, dupa ce soarele rasare din nou pe cer, voinicul moare, iar sangele i se scurge pe zapada, dand nastere ghioceilor... Pentru a-i multumi, soarele spune lumii intregi isprava voinicului, de aceea, in semn de recunostinta, tinerii impletesc in fiecare primavara snururi rosii si albe si le daruiesc insotite de un mic obiect purtator de noroc.
Martisorul trebuie daruit de 1 Martie chiar de la rasaritul soarelui si trebuie purtat pana cand se aude cucul cantand sau pana cand vin berzele si randunelele. Dupa aceea, snurul este legat de o ramura inflorita. Cu alte cuvinte, ata martisorului uneste intreaga natura in culorile ei si face trecerea de la anotimpul alb, iarna, la cel colorat si insorit, primavara.
Ce flori daruim de 1 Martie?
Insotiti martisorul pe care urmeaza sa-l daruiti de un buchet de flori. Variantele sunt multiple, dar, in orice caz, buchetul Dvs. trebuie sa contina macar o floare de primavara. Iata care ar fi sugestiile noastre:
- Un buchet care sa va aduca bucuria culorilor abia renascute. Acesta este buchetul Festivalul primaverii, ce aduna in alaiul lui lalele, frezii, irisi, dar si culorile martisorului, alb si rosu, in petalele a trei trandafiri!
- Lalelele exprima prin culorile lor veselie si exuberanta. Aceste flori sunt frumoase in orice combinatie si transforma un simplu buchet intr-o adevarata simfonie! Noi va propunem acest buchet multicolor de lalele si un articol special dedicat semnificatiei lalelelor.
- Freziile au un farmec aparte. Prin mirosul lor delicat si prin culorile luminoase dau un accent inedit oricarui buchet. Ce spuneti de acest buchet vesel din trandafiri si frezii?
- Daca va plac trandafirii si nu puteti renunta la ei, puteti profita de faptul ca ii gasiti in culorile Martisorului. Va propunem un buchet special de martisor din crini albi si trandafiri rosii, buchet insotit de un cadou-surpriza!