Garoafa - floarea sentimentelor directe
Apreciata de secole pentru luminozitatea culorilor si pentru rezistenta, garoafa este o floare inconfundabila. Fiind la fel de cunoscuta precum trandafirul si avand semnificatii apropiate, aceasta floare este prezenta la majoritatea ocaziilor de peste an, dar si din lume, fie ca este vorba de ceremonii sau sarbatori. Cu siguranta acest articol va va explica de unde provine notorietatea garoafei si va va da noi idei in viitoarele cadouri florale pe care le veti alege!
Garoafa - Descriere
Garoafele sunt cel mai des asociate cu ciucurii datorita petalelor prinse la baza intr-o teaca si care se desfac la inflorire. Acestea au frunze ascutite de o parte si de alta a tulpinii. In functie de specie, garoafele pot prezenta un miros placut sau pot fi inodore. Ele pot avea o inaltime cuprinsa intre 50 si 80 de centimetri, dar adesea sunt intalnite ca avand o inaltime de 25-45 de centimetri. Cu ajutorul hibridizarii astazi s-a ajuns la un numar impresionant de varietati de garoafe. Pot avea culoarea rosie, alba, galbena, roz sau pot fi multicolore.
Garoafa este originara din emisfera orientala si poate fi intalnita si in flora spontana a zonei mediteraneene. Nu vrem sa iscam rivalitate intre trandafir si garoafa, insa garoafa era folosita in arta decorativa greceasca si romana, deci calitatile ei ornamentale sunt incontestabile. In Antichitate, garoafa era considerata sacra de catre Zeus si greci. Termenul stiintific al garoafei este Dianthus, care inseamna floarea zeilor, incoronare, coroana, de aici ghirlandele de garoafe oferite in ceremoniile sacre! Alte interpretari sugereaza derivarea din latinescul carnis (carne) cu referinta la culoarea garoafei originare, garoafa rosie, dar si la incarnatio, de unde reincarnare, deci personificarea lui Dumnezeu cel intrupat. In Europa, termenul devine foarte cunoscut in timpul Evului Mediu. Asa cum citim intr-o legenda crestina, garoafa si-a facut aparitia pe pamant odata cu lacrimile varsate de Maica Domnului la picioarele crucii lui Iisus Hristos.
Simbolostica garoafei
In epoca victoriana, garoafa era floarea dragostei si a afectiunii, a sentimentelor puternice, a emotiei, a energiei si a sanatatii. In lume, ea strange semnificatii dintre cele mai diverse: garoafa este simbolul nasterilor din luna ianuarie, al casatoriei in China. In Coreea, o traditie din stramosi ii face pe oameni sa o poarte in piept pe data de 8 martie (Ziua Parintilor) si de Ziua Profesorilor (15 mai). Exista si o traditie studenteasca la Universitatea din Oxford, unde studentii poarta la piept o garoafa alba la primul examen, o garoafa roz la examenele de la mijlocul studentiei si o garoafa rosie la examenul de absolvire.
Istoria garoafei
In secolul al XIII-lea a fost descoperit un document prin care se atestau capacitatile curative ale garoafei. Garoafa putea vindeca ranile deschise, de aceea se folosea intr-un amestec de garoafe si vin pentru a trata cruciatii. Mai tarziu, garoafele devin simbolul statului american Ohio (in 1904) in amintirea celui de-al 25-lea presedinte al Americii (William McKinley).
Garoafa in tigaie
Petalele proaspete de garoafe, fara tratamentul cu pesticide, reprezinta o decoratiune foarte rafinata a dulciurilor si, mai ales, un ingredient gastronomic! Garoafele sunt flori comestibile si au gust diferit, pot fi picante sau foarte dulci, iar in unele tari se folosesc in combinatie cu paste, branzeturi proaspete, salate, dulciuri si inghetate. Printre curiozitatile gastronomice se numara petalele de garoafe amestecate cu morcov ras si bucati de ananas, toate in gelatina rece, din care rezulta briose delicioase! De asemenea, petale de garoafe congelate in cuburi de gheata vor fi folosite cu succes in racoritoare (apa, ceai rece sau limonada); petale de garoafe in zahar vor fi puse la pastrat pentru deserturi. In America, petalele de garoafe albe sunt folosite pentru aroma lor in gelatine, conserve, gemuri, lichior, sirop, uleiuri, cocktailuri, caramele.
Cod floral si ocazii
Semnificatiile garoafelor sunt, asa cum am vazut, clare si specializate. Garoafele, flori ale sentimentelor puternice, sunt alese pentru cadourile ocaziilor fericite, dar si in imprejurari mai putin fericite. In orice caz, garoafele nu sunt flori cu dubla personalitate si nici expresia indiferentei politicoase! In anumite contexte ele pot reprezenta despartirea. Tot garoafele sunt si florile amintirii celor disparuti.
In tari precum SUA sau Canada, garoafele sunt daruite de Ziua Mamei. In Irlanda se ofera cu prilejul zilei nationale, de 17 martie, aducand astfel un omagiu Sfantului Patrick. In Occident garoafa este cadoul preferat al absolventilor.
Speram ca de acum inainte sa nu mai priviti garoafa cu scepticism si sa o includeti intotdeauna in buchetele Dvs. preferate. Alegeti garoafele in combinatie cu trandafirii, pentru un buchet seducator sau in combinatii exotice, cum ar fi intr-un buchet exotic de anthurium rosu.