Orhideea - elixirul iubirii
Credintele populare despre puterile orhideei se pierd in negura vremii: vrajitorii o adaugau in elixirele dragostei si ale tineretii vesnice, scriitori si pictori o foloseau ca simbol erotic... Dar ce a ramas din toate aceste povesti? Ce este astazi orhideea?
Orhideea - semnificatii
Orhideea - o floare cu un parfum dulce, senzual, cu un farmec misterios, de o frumusete rara, unica prin eleganta, simbol al armoniei perfecte prin simetria sa. Inegalabila prin ampla varietate a speciilor (peste 30.000!) existente, e studiata si cultivata de sute de asociatii si cluburi din intreaga lume. Daca in China infatiseaza rafinamentul, cultura, dar si puritatea gandului, in Occident a fost dintotdeauna un mesaj destinat celei mai pretioase fiinte din viata fiecaruia, dovada unui sentiment puternic.
A fost aleasa ca floare a iubirii tocmai pentru surprinzatoarea sa capacitate de a creste si de a inflori oriunde - pe toate continentele, in orice conditii climatice.
In teologia crestina, petele de pe petalele ei reprezinta sangele lui Hristos, motiv pentru care altarul bisericii este impodobit de aceste flori, mai ales de Pasti si de Craciun.
Istorie si mit
Japonezii si chinezii au scris despre semnificatiile orhideelor si despre ceea ce reprezinta cu 700 de ani i.Hr., iar Confucius ii admira frumusetea si parfumul intre secolele VI-V i.Hr.. Intotdeauna au fost apreciate si prezente in traditiile multor popuare ca simbol al iubirii si al frumusetii. Exista un mit important ce i-a hotarat originile. Se spune ca Orchide era un tanar foarte frumos, dar caruia, la un moment dat, au inceput sa-i creasca sani de femeie. Cu cat inainta in varsta, trasaturile feminine erau din ce in ce mai evidente. El devine sensibil si delicat, de aceea este evitat atat de femei, cat si de barbati. Ambiguitatea fizica ii influenta personalitatea, astfel incat Orhide devine un om foarte ciudat. Din disperare se arunca intr-o rapa si moare. In locul mortii infloresc multe flori, foarte diferite unele de celelalte, dar la fel de frumoase. Aceste flori au fost numite Orhidee. De aceea efebii atenieni purtau coronite de orhidee!
Tot grecii numeau orhideea kosmosandalon, adica sandaua lumii datorita formei anumitor specii, acestea semanand cu un pantof.
In Evul Mediu, orhideea era considerata o planta ce alunga sterilitatea si influentele nefaste, de aceea era folosita in descantece si in leacuri de dragoste.
In epoca victoriana, orhideea era un semn al clasei inalte, al luxului si al prestigiului deoarece nu erau atat de des intalnite. Cultivarea din pasiune a orhideelor apare mult mai tarziu, odata cu William George Spencer Cavendish, recunoscut pentru gradinile si serele sale.
Orhideea a strans si alte semnificatii de-a lungul timpului: devine o floare a senzualitatii erotice odata cu pictura lui Edouard Manet (care pictase o prostituata cu o orhidee in par), o floare a exoticului prin excelenta in picturile lui Martin Johnson Heade. Latura sa erotica este ilustrata si in In cautarea timpului pierdut de Marcel Proust, Gabrielle D`Annunzio, in romanul Placerea, construieste, cu ajutorul ei, de la imagini senzuale la imagini grotesti, chiar macabre!
Cod floral orhidee
Orhideea exprima armonie, perfectiune spirituala, iubire durabila, afectiune neconditionata. Se considera ca cel care daruieste o orhidee face promisiunea de a-si rasfata si ocroti iubita.
Cand daruim orhidee?
Orhideea este un cadou ideal in orice situatie. Aura lor romantica o transforma intr-un cadou potrivit pentru o femeie completa, ce stie sa iubeasca oricum si oricand, care stie sa fie si pasionala, dar si prietenoasa. Florile sunt perfecte si pentru Ziua Mamei (8 martie) deoarece, oricat de tanara sau mai putin tanara ar fi femeia careia ii este daruita, ele simbolizeaza intelepciunea. Totodata, sunt minunate si in buchetul miresei, drept dovada stand perioada anilor '40 si '50, cand exista o moda a orhideelor la miresele occidentale.
Orhideea va reflecta intotdeauna mai mult decat un simplu mesaj. Sugestia noastra? Un buchet de orhidee foarte elegant!