8 Martie: Tot ce nu stiai despre Ziua Femeii
Ziua Femeii este o sarbatoare internationala de care fiecare persoana de sex feminin ar trebui sa se bucure. De ce? Pe langa emotia venirii primaverii, Ziua Femeii insumeaza o istorie impresionanta. Ziua Femeii este simbolul ambitiei si rabdarii de care fiecare femeie a dat si continua sa dea dovada. Pentru asta si pentru toate celelalte calitati, merita ca, pe 8 Martie, sa fie sarbatorita din inima!
Ziua Internationala a Femeii - file de istorie
Primavara vine cu alaiul ei de flori si cu sarbatori dedicate iubirii, renasterii naturii si, nu in ultimul rand, femeii. Pentru fiecare dintre noi este clara asocierea iubirii si a primaverii cu persoana care da viata, care ne ajuta sa crestem si sa devenim oameni mari, cu cea care iubeste intr-un mod aparte, mereu frumoasa si delicata, gata sa se sacrifice pentru ceea ce pretuieste. Femeia a fost cantata, inca din Antichitate, in ode si poeme, a fost admirata pentru felul ei de a fi sau, dimpotriva, invidiata si subapreciata. Ca sa isi faca un loc in societate, femeia a trebuit sa lupte la propriu impotriva multor prejudecati!
- Ziua Femeii a fost initial un simbol al drepturilor ei in societate. La inceputul secolului XX, foarte multe femei lucrau in domeniul textilelor sau ca servitoare. Banii primiti erau mult mai putini decat cei pe care ii primea un barbat. In 1910 apar primele asociatii si organizatii care incep sa apere drepturile femeii.
- Insa schimbarile au loc, efectiv, dupa revoltele industriale. In SUA, discriminarea scoate femeile in strada si le face sa se implice in campanii. In anul 1908, peste 15.000 de femei au iesit pe strazile din New York pentru a cere un program decent de munca, salarii mai bune si dreptul la vot.
- Ziua Femeii a fost sarbatorita pentru prima oara in America pe 28 februarie. Insa femeia era sarbatorita inca din Antichitate. Grecii o sarbatoreau pe Rhea, mama tuturor zeilor, la inceputul primaverii.
- Pana in 1913, femeile americane marcau ziua dedicata femeii in ultima duminica din februarie. Din 1910, Ziua Femeii incepe sa devina mai cunoscuta. In 1911, mai precis pe 19 martie, Ziua Femeii este sarbatorita in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Cum este sarbatorita? Nicidecum cu buchete de flori si sampanie! Femeile au protestat pentru drepturile lor, pentru educatie si sanse egale, cat si pentru dreptul la vot.
- Ziua Femeii a fost stabilita pe data de 8 Martie in 1914, in pragul Primului Razboi Mondial. In Rusia acelor ani, lupta pentru drepturi si ideea de a inalta femeia social s-a suprapus cu ideologia marxista. Insa, dincolo de situatie, Ziua Femeii a continuat sa ia amploare si sa fie adoptata de mai multe state. Tot in perioada comunista, Ziua Femeii era popularizata cu numele de Ziua Mamei.
- In multe tari, Ziua Femeii este astazi o sarbatoare oficiala! De exemplu, in Republica Moldova, Armenia, Madagascar, China, Rusia... :)
Cadouri de Ziua Femeii
Pe 8 martie, fiecare femeie trebuie sa se simta deosebita. Indiferent ca e mama, sotie, iubita, bunica, matusa, femeia trebuie sa fie apreciata pentru ceea ce aduce frumos in viata fiecaruia. Si, avand in vedere ca femeia insasi este o floare a primaverii, de ce sa nu insotesti gandurile tale sincere de un buchet de flori si o mica atentie dulce?
Iata o selectie din cele mai iubite buchete, speciale pentru ea:
- Buchetul special de 8 martie, un buchet proaspat din lalele multicolore, insotit de un vin select si de bomboane delicioase! Totul la un pret special!
- Buchetul Festivalul primaverii, intruchiparea primaverii si a afectiunii pe care i-o porti.
- Buchetul din crini albi si trandafiri roz, o combinatie armonioasa si echilibrata, asa cum e felul ei de a fi!
- Buchetul de lux Sarbatoare dulce din trandafiri albi si gerbera, insotit de sampanie si bomboane Raffaello.