Floarea soarelui – cele mai interesante curiozități
De floarea soarelui sunt legate o mulțime de curiozități, una mai interesantă ca alta. Unele țin de istoria plantei, altele de proprietățile ei, iar câteva sunt înscrise chiar în Cartea Recordurilor.
Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre floarea soarelui!
1. Cea mai înaltă floarea soarelui avea o înălțime de peste 9m
O floare a soarelui uriașă, cu înălțimea de 9,17 m a fost înregistrată în anul 2014 în Cartea Recordurilor. Planta creștea în Germania, în grădina lui Hans-Peter Schiffer, care deținuse același record și în anii 2009, 2012 și 2013.
Pentru măsurarea înălțimii plantei nu a intervenit nici mai mult nici mai puțin decât detașamentul local de pompieri!
2. Cea mai scundă plantă de floarea soarelui măsura doar 56 mm
Recordul de cea mai scundă floare a soarelui a fost înregistrat în anul 1985 și nu a fost încă depășit. Michael Lenke din statul american Oregon, a reușit să crească prin tehnica bonsai o floare "pitică", de doar 56 mm înălțime.
3. Cel mai mare disc de floarea soarelui avea aproape 1 metru
În anul 1983, Cartea Recordurilor a înregistrat cel mai mare disc de floarea soarelui. Grădinarul era Emily Martin, din Canada, iar diametrul florii măsura 82 cm.
4. Floarea soarelui nu este doar galbenă
Deși suntem obișnuiți să îi asociem culoarea galbenă, există de fapt o grămadă de varietăți de floarea soarelui. Unele pot avea culoarea portocalie, roșie sau chiar roz sau violet.
5. Unii oameni au o teamă irațională de floarea soarelui
Deși pare greu de crezut, această fobie există și poartă numele de Helianthophobia.
6. Doar plantele tinere urmăresc mișcarea soarelui
Se crede în general că floarea soarelui se întoarce după soare. Dar...nu toată floarea soarelui se rotește după soare.
Florile care sunt în creștere se rotesc de la est către vest, odată cu soarele, iar acest proces poartă numele de heliotropism. Însă când planta ajunge la maturitate, heliotropismul încetează, iar florile rămân îndreptate către est, așteptând polenizatorii.
7. Floarea soarelui are proprietatea de a absorbi toxinele
Oamenii de știință au descoperit că floarea soarelui are capacitatea de a absorbi radiațiile din sol mai mult ca alte plante. După accidentul din 2011 de la centrala nucleară Fukushima, japonezii au plantat peste 8 milioane de plante de floarea soarelui, iar proiectul a purtat numele de Fukushima Sunflower Foster Parent Project. În acest caz, floarea a devenit și simbolul încrederii și speranței.
8. Floarea soarelui nu are...o singură floare
Floarea soarelui are de fapt multe flori. Dacă vă întrebați câte flori poate conține o inflorescență de floarea-soarelui, - ei bine, un disc de plantă matură cuprinde între 1000 și 4000 de flori mici din care, după fertilizare, se vor forma semințele.
9. Floarea soarelui a călătorit în spațiu
În lunga istorie a florii soarelui, ea nu a parcurs doar lungul său drum din America în Europa și din Europa înapoi în America, ci a călătorit și în spațiu. În anul 2012, un astronaut de la NASA a dus pe Stația Spațială internațională semințe de floarea soarelui.
10. Nouă sute de oameni au purtat în același timp costume de floarea soarelui
Poate părea o alegere ciudată pentru costumație, dar în anul 2019, la Liceul St. Catherine din Malta, 938 de oameni s-au deghizat în...floarea soarelui, iar Cartea Recordurilor a înregistrat acest lucru.
11. Două state revendică floarea soarelui drept floare națională
Floarea soarelui este atât floarea națională a Ucrainei, cât și a statului american Kansas.
Ucraina este unul dintre cei mai mari cultivatori mondiali de floarea soarelui, iar faptul că această plantă este simbolul Ucrainei are legătură și cu semnificația florii soarelui în cultura populară ucraineană, în care este asociată cu puterea și căldura astrului ceresc.
12. Peste 300 de oameni au făcut în același timp buchete cu floarea soarelui
În anul 2019, 339 de oameni au făcut în același timp buchete cu floarea soarelui. S-a întâmplat în orașul Newport din statul american New Hampshire, iar florile proveneau din grădinile acestora.
13. Halvaua este un desert creat din floarea soarelui
Delicioasa halva provenită din Orient are la bază semințele și uleiul de floarea soarelui.
14. Floarea soarelui la...grătar
Nu, nu e vorba despre semințele prăjite, ci chiar despre discul florii, pregătit la grătar.
Rețeta presupune ca planta să fie culeasă atunci când semințele s-au format, dar încă nu sunt tari. Se îndepărtează toate florile (atât cele mari, de culoare galbenă, cât și cele mici, care au format semințele). Discul rămas se unge bine cu ulei și se pune cu fața în jos pe grătar.
Evident, părerile despre savoarea acestei rețete inedite sunt împărțite.
15. Ziua florii soarelui este pe 1 mai
1 Mai nu este doar Ziua Muncii, ci este și Ziua Internațională a Florii Soarelui. Ziua sărbătorește plantarea în secret a florii, în locuri nepermise în mod normal, ca o formă de protest în spațiul public.
Manifestarea a fost creată în anul 2007, de către niște activiști din Bruxelles și de acolo a căpătat popularitate mondială. Cu ocazia acestei zile, se distribuie gratuit semințe de floarea soarelui, pentru a fi plantate în spațiul din jur.
16. Oscar Wilde a fost numit "apostolul florii soarelui"
Oscar Wilde, susținător al curentului estetic, a fost unul dintre artiștii care și-au asociat imaginea cu cea a florii soarelui. Atât de mult, încât ajunsese să fie numit "apostolul florii soarelui".
17. Din floarea soarelui se folosește fiecare parte
Nicio parte din floarea soarelui nu este irosită. Semințele sunt utilizate ca hrană de către om, animale și păsări, tulpina este întrebuințată pentru realizarea hârtiei și fibrelor, frunzele sunt folosite ca hrană pentru animale, dar și în scopuri medicinale, florile sunt folosite pentru realizarea vopselurilor, iar rădăcina în scopuri terapeutice.
18. Există zodia floarea soarelui
Știai că în horoscopul floral există zodia floarea soarelui? Cei născuți sub acest semn sunt persoane solare și optimiste.