Traditii si obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta ca "Sfanta Maria Mica", marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. De asemenea, sarbatoarea anunta inceputul unor activitati specifice, precum culegerea unor plante si fructe tamaduitoare, batutul nucilor, culesul viilor, semanatul graului, orzului si secarei de toamna.
Potrivit traditiei populare, la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodaresti, nu se spala rufe, nu se face curatenie in casa, ca sa nu se atraga raul.
Roaga-te la Maica Domnului daca iti doresti copii sau vrei sa te casatoresti
In popor se spune ca in aceasta zi vor fi ascultate mai ales rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii, dar si a celor insarcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta sa aiba o nastere usoara. De asemenea, in aceasta zi, si cei care isi doresc sa se casatoreasca se pot ruga Maicii Domnului, pentru a fi ajutati sa isi gaseasca perechea potrivita. In aceasta zi, credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei Maria si impart din fructele toamnei pentru morti.
Rugaciuni pentru pace de Sfanta Maria
De ziua Nasterii Maicii Domnului, preotii si credinciosii din toate bisericile din Patriarhia Romana se vor ruga pentru pace in lume, intrucat tot mai multe sunt zonele de conflict, a spus patriarhul Daniel intr-un mesaj adresat tinerilor ortodocsi.
In unele zone ale tarii, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica, unde impart struguri, prune, faguri de miere, si merg in cimitir pentru a tamaia mormintele. La tara se obisnuieste ca in aceasta zi sa fie angajati pandarii in vii si se spune ca se "leaga" ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se ofera ofranda din noua poama.
Cum se sarbatoreste Maica Domnului, Sfanta Maria, in diverse zone ale Romaniei
In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare este considerata "a mortilor", fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. Cu aceasta ocazie sunt pomeniti toti stramosii plecati in lumea dreptilor si care au purtat numele Sfintei Fecioare. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, o "coliva de struguri", prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor, "sa fie de sufletul lor".
La sarbatoarea Sfintei Marii se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerandu-se ca apoi sunt bune de leac. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru a fi bune de leac. In Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Marie Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.
Prin unele zone ale tarii, in ajunul sarbatorii, 14 august, numita "Ziua cercurilor Sfintei Marii", oamenii se aduna si povestesc despre bunatatea si minunile Maicii Domnului. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului incheie un ciclu, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o samanta, aparent moarta, se va naste un nou spic de grau plin cu boabe, pentru a adeveri ca din moarte va fi inviere.
Adormirea Maicii Domnului redeschide sezonul nuntilor
De pe 15 august, in traditia popualara, se redeschidea un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.
15 august - Ziua Marinei
In 15 august este celebrata si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate ample serbari.
Flori pentru sarbatoritele de Sfanta Maria
Pentru Acea Maria care iti insenineaza ziua si te insoteste pe caile vietii, buchetul delicat din gerbera si crini este cel mai potrivit: crinii imperiali accentueaza calitatile Mariilor - Maria inseamna "cea aleasa".
Tot pentru draga ta Maria avem pregatit un buchet cu flori vesele si inspirate de vara: Buchetul o iubire de vara. Sa speram ca fiecare an va fi prilej de oferire a acestui buchet si ceea ce aveti voi sa nu fie o simpla iubire de vara.
Puteti sa alegeti dintr-o mare varietate de buchete, fiecare dintre ele avand un mesaj particularizat, in functie de floarea predominanta.