Simbolismul, plantarea si ingrijirea irisului (stanjenel)
Irisul (stanjenelul) este probabil una dintre cele mai indragite plante de gradina, se remarca prin aspectul sau pretios si fragilitate, dar si prin culoarea si mirosul discret. Irisul este o planta perena din familia iridaceelor. Exista 210 specii de irisi, majoritatea fiind destinati plantarii in gradina.
Momentul aparitiei irisului este necunoscut, insa anumiti experti sustin ca a aparut acum aproximativ 50 de milioane de ani, iar numele plantei este legat de latinescul "iris, iridis", care inseamna "mesager al zeilor", "zeita curcubeu".
Irisii se gasesc intr-o multime de combinatii cromatice: albastru si mov, alb si galben, roz si portocaliu, brun si rosu sau chiar negru. Habitatul natural al irisilor este foarte variat: unii cresc in desert, altii in mlastini, altii in ger, iar multi dintre ei prefera clima temperata.
Desi floarea de iris are in general un scop ornamental, Iris germanica (Iris de Florenta) se foloseste in industria cosmetica, pentru producerea de parfumuri.
Simbolismul irisului
Asa cum am precizat deja, termenul "iris" inseamna curcubeu, Iris fiind in mitologia greaca zeita mesagera a iubirii. Prin urmare, in limbajul florilor, irisul este asociat comunicarii, mesajelor si elocventei. Deci cu siguranta stanjenelul va fi una dintre cele mai potrivite flori pentru transmiterea unui mesaj de dragoste, apreciere sau prietenie.
In functie de culoare, irisii mai au si alte semnificatii: irisul mov este un simbol al intelepciunii si al complimentelor, irisul albastru simbolizeaza credinta si speranta, irisul galben simbolizeaza pasiunea, iar cel alb reprezinta, bineinteles, puritatea.
Sfaturi pentru plantarea, inflorirea si ingrijirea irisilor
Fiecare gradinar isi doreste aceasta floare perena – este robusta, de incredere si usor de crescut. Irisii, se disting prin cele trei petale in forma de sabie, aflate la exterior, si celelalte trei petale aflate in interior. Irisii infloresc, de regula, vara, insa anumiti hibrizi pot inflori si la inceputul toamnei.
Perioada de plantare optima este intre sfarsitul lui iulie si septembrie. Este de preferat sa plantezi irisii astfel incat sa fie expusi la soare, altfel nu vor inflori, si sa fie un pic urcati pe deal, ca apa sa nu stagneze in jurul lor.
Inainte de a planta irisii, fertilizeaza solul cu materii organice. Irisii pot creste atat din seminte cat si din bulbi. Bulbii nu trebuie plantati foarte adanc. Daca solul este greu, trebuie adaugat pietris in groapa, pentru drenaj.
Plantarea irisilor
Planteaza irisii in mijlocul sau la finalul verii. Irisii au rizomi (tulpina cu aspect asemanator radacinii), care trebuie sa fie partial expusi sau acoperiti cu sol in cazul unui climat cu temperaturi ridicate. Planteaza rizomii singuri sau in grupuri de cate trei, lasand un spatiu de aproximativ 30-60 centimetri distanta intre ei.
Irisii necesita cel putin o jumatate de zi de soare, impreuna cu un sol bine uscat. Acestia nu vor inflori daca nu primesc suficienta lumina si caldura de la soare.
Aceste flori prefera solul fertil, cu un pH usor acid catre neutru. In cazul in care solul este prea acid, il poti indulci prin intermediul unei limete, care va rezulta intr-un sol propice plantarii irisilor. Pentru ca solul sa fie adecvat irisilor, sapa-l folosind o grebla de 30-38 centimetri, apoi combina solul cu un strat de compost de 5 pana la 10 centimetri grosime.
Aplica un fertilizator cu un continut scazut de nitrogen atunci cand plantezi irisii. Repeta acelasi proces si primavara.
Ingrijirea irisilor
Evita cu orice pret aplicarea fertilizatorilor ce contin cantitati ridicate de nitrogen sau a materiei organice dezordonate, ce poate incuraja degradarea rizomilor.
Mentine rizomii expusi. Contrar bulbilor, care se dezolta adanc in pamant, rizomii irisilor necesita soare si aer pentru a fi complet uscati. In cazul in care acestia sunt acoperiti de sol sau sun inghesuiti de radacinile altor plante, rizomii se pot degrada cu usurinta.
Nu taia niciodata frunzele irisilor. Retine faptul ca frunzele sunt elementul care ajuta la fotosinteza pentru anul urmator. Indeparteaza doar frunzele ofilite si aie tulpina irisului pana la nivelul rizomilor pentru a descuraja aparitia putrefactiei.
Daca frunzele irisilor sunt atinse de inghet, indeparteaza-le pentru a elimina si potentialii paraziti.
Dupa doi sau cinci ani, taie tulpina irisului, divizeaza rizomii, apoi planeaza-i intr-un sol nou. Cea mai buna perioada pentru a replanta irisii este curand dupa ce acestia au inflorit. Tranfera rizomii intr-un loc in care ei vor avea, dupa cum se zice, talpile ude si genunchii uscati.
Care sunt daunatorii care pot afecta irisii?
Planta de gradina – Iris (Stanjenel) este atacata frecvent de purici, care se pot observa cu ochiul liber (sunt de culoare verde deschis). Acestia pot fi combatuti ecologic, pulverizand apa cu sapun, pe frunze, sau apa cu putin ulei de masline. Daca metoda nu da rezultate si atacul este mai sever, folositi un insecticid. Pentru a preveni patarea frunzelor, pana la sfarsitul lunii mai, se poate stropi stanjenelul cu un fungicid. Melcii si limacsii constituie de asemenea o problema pentru iris.
Irisul (Stanjenel) se poate cultiva, cu succes, si in ghivece (mai mari, pentru ca planta se dezvolta viguros), pe care le puteti amplasa pe o terasa, pe balcon sau in anumite zone ale gradinii, alaturi de alte flori.
Un alt pericol la care este supus stanjenelul este putrezirea radacinii. Ai grija sa nu uzi planta excesiv si nici sa nu ii sectionezi cumva radacina.