Azaleea - ingrijire si semnificatii
O planta comuna, ar spune cei care nu ii cunosc istoria... In timpurile noastre, azaleea a devenit simbolul luptei impotriva cancerului si, mai generic, simbolul cercetarii! Daca ati primit o azalee si nu stiti cum sa o ingrijiti, acest articol va da solutia: iata cum ingrijim azaleea.
Descriere generala
Azaleea (Rhododendrum) face parte din familia Ericaceae, ce cuprinde mai mult de 500 de specii. Azaleea este originara din Asia orientala (Japonia, Nepal, China, Coreea de Nord, Vietnam), America de Nord (Florida) si Europa de Nord. Anumite specii sunt usor de intretinut si infloresc din toamna pana in primavara.
Pozitionarea optima pentru o crestere sanatoasa
Azaleea suporta bine orice expunere, de la un loc in soare pana la unul umbros, cu conditia sa fie obisnuita treptat. In general iubeste lumina, dar e bine sa nu o lasati in bataia directa a razelor solare, cu expectia orelor racoroase de dimineata. In general, azaleea se tine din aprilie pana la septembrie pe veranda sau in gradina, intr-un loc ferit de vant, iar iarna se adaposteste in casa si se fereste de inghet!
Azaleea - ingrijire optima
- Cand udam azaleea? Azaleea trebuie udata frecvent cu apa necalcaroasa (sau apa de ploaie) pentru a mentine pamantul mereu umed. Atunci cand este inflorita, azaleea trebuie udata din abundenta! Va sfatuim sa scufundati ghiveciul in apa pana la baza plantei. Evitati acumularea apei in farfuria ghiveciului!
- Temperatura ideala. In functie de anotimp, trebuie sa tinem cont de temperatura optima de crestere. Azaleea creste bine la o temperatura situata intre 20 si 25 de grade, cu conditia de a pastra umiditatea ridicata. Iarna suporta cu brio chiar si 13 grade! Daca ati ales plantarea azaleei in gradina, trebuie sa stiti ca azaleea Dvs. va tolera si temperaturi mai inalte de 25 de grade daca va fi tinuta la umbra.
- Umiditate. Stropiti frunzele cu ajutorul unui pulverizator, evitand florile, pe tot parcursul anului. Aranjati-i un substrat de pietris in ghiveci pentru a mentine umiditatea plantei.
- Fertilizare. Azaleea nu are pretentii exagerate la acest capitol. In principiu, e bine sa folosim ingrasamant lichid o data la 15 zile, pe tot parcursul anului. Se va folosi un produs specific, un fertilizant acid.
- Tunderea azaleei. Putem tunde azaleea numai dupa ce inflorirea s-a sfarsit, la inceputul verii. Incercati sa ii mentineti o forma regulata si, foarte important!, inlaturati intotdeauna florile ofilite!
- Schimbarea ghiveciului. Este indicat sa schimbati ghiveciul o data la 3 ani folosind un pamant acid. De obicei procedeul are loc la sfarsitul iernii. Va sfatuim sa folositi un ghiveci din teracota.
Azaleea - semnificatii
- Istorie. Desi e cunoscuta inca din antichitate, azaleea ajunge in Europa la sfarsitul secolului XV, fiind considerata planta exotica si crescuta numai in sera. Se spune ca in Coreea, in timpul domniei lui Songdok, sotia unui magistrat vede frumoasele azalee pe o stanca abrupta. Singurul care a avut curajul sa se catere pentru a i-o aduce a fost un vacar, primul "poet" care a folosit frumusetea azaleei in versuri.
- Sanatate. Azaleea contine substante cu proprietati antiseptice si antireumatice!
- Simbolistica. In limbajul florilor, azaleea inseamna cumpatare, echilibru! In traditia chineza este simbolul feminitatii. De asemenea, azaleea aduce noroc, de aceea o putem darui unei persoane apropiate ce urmeaza sa ia o decizie importanta sau sa treaca printr-o incercare grea. O poti asigura de grija pe care i-o porti daruindu-i o azalee rosie!