Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriToamnăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Ce nu știai despre trandafiri - informații și curiozități

Ce nu știai despre trandafiri - informații și curiozități

Probabil că nu vom afla niciodată cum, dintr-un modest măceș, acum 4700 de ani un grădinar a obținut floarea de trandafir. De atunci, trandafirul a continuat să strângă semnificații și reprezentări, ajungând să fie considerat astăzi regele florilor. Informațiile despre trandafir sunt numeroase, iar curiozitățile interesante nu se lasă nici ele mai prejos.

Istoria trandafirului

Denumirea științifică a trandafirului este Rosa și provine din familia Rosaceae.

Se pare că istoria trandafirului o depășește în vechime pe cea a omului. Cercetările paleontologice au evidențiat urme de petale de trandafir cu o vechime de 40 milioane de ani.

Cultivarea trandafirilor a început acum aproximativ 4700 de ani, în China, dar s-a răspândit și în lumea mesopotamiană, egipteană și miceniană.

O tăbliță sumeriană arată că regele Sargon I (2684-2630 î.Hr.) ar fi adus cu el dintr-o campanie militară viță de vie, smochini și arbuști de trandafir.

În anul 500 î.Hr., Confucius povestea despre trandafirii care cresc în grădinile imperiale și despre sutele de cărți din biblioteca împăratului care erau dedicate acestor flori.

Cercetările arheologice au descoperit în mormintele egiptene picturi cu trandafiri datând din sec. al XIV-lea î.Hr. și resturile unor ghirlande de trandafiri utilizate drept coroane funerare în sec. II d.Hr.

Se pare că cel care a introdus trandafirul în Europa a fost Alexandru cel Mare, care l-ar fi adus cu el în urma războiului cu Persia.

Greciei antice i se datorează prima catalogare a trandafirilor – cea făcută de filozoful Teofrast în anul 300 î.Hr.

În Roma antică folosirea în scopuri ornamentale a trandafirilor era atât de extinsă, încât poetul Horațiu se plângea că guvernul roman permite folosirea terenurilor agricole pentru cultivarea lor. În sudul Romei existau grădini întinse cu trandafiri. Aceștia era folosiți la diverse sărbători, în scopuri medicinale sau pentru obținerea uleiurilor și a parfumurilor. Trandafirul și apa de trandafiri deveniseră un semn al luxului.

După căderea Imperiului Roman, popularitatea trandafirilor scade treptat, ei fiind întâlniți cel mai des în grădinile regilor și ale nobililor sau în cele ale mânăstirilor. Trandafirii nu se mai cultivă neapărat în scopuri ornamentale, ci în scopuri medicinale.

Odată cu intensificarea călătoriilor și a schimburilor comerciale între diferitele părți ale lumii, interesul pentru trandafiri începe să revină, în special în Țările de Jos, care dezvoltă noi hibrizi.

Nașterea trandafirilor moderni are loc în sec. al XIX-lea, când pasiunea împărătesei Josephine pentru aceste flori le aduce în centrul atenției lumii mondene. Botaniștii experimentează încrucișând diferite specii, tot felul de trandafiri sunt aduși în Europa din diferitele colțuri ale lumii și sunt creați noi și noi hibrizi.

Tipuri de trandafiri

Trandafirul este un arbust cu înălțime variabilă, tulpina acoperită cu spini, frunze mate sau lucioase și flori solitare sau grupate în inflorescențe. Florile cunosc o mare varietate de forme, mărime, culoare, parfum și număr de petale și pot înflori o singură dată sau pe tot parcursul ciclului de vegetație.

Genul Rosa cuprinde circa 400 de specii și zeci de mii de soiuri de trandafiri.

Având în vedere multitudinea speciilor și varietăților create de-a lungul istoriei, o clasificare a trandafirilor se poate dovedi dificilă. Specialiștii s-au pus de acord cu privire la existența a trei mari tipuri de trandafiri:

  • trandafiri sălbatici
  • trandafiri antici
  • trandafiri moderni

Trandafirii sălbatici sunt trandafirii spontani care cresc în diferitele zone ale emisferei nordice și asupra cărora nu s-a intervenit cu încrucișări și hibridizări. Se cunosc 150-200 de specii de trandafiri sălbatici, din care au fost derivați trandafirii antici și moderni. Floarea este de obicei de culoare roz și are cinci petale. Din grupa trandafirilor sălbatici fac parte Rosa chinensis, Rosa banskiae, Rosa laevigata, Rosa canina, Rosa carolina, Rosa gallica, Rosa bracteata, Rosa cinnamomea, Rosa pimpinellifolia, Rosa rubiginosa, Rosa synstylae, Rosa villosa.

Trandafirii antici sunt de obicei rezultatul încrucișărilor spontane între trandafirii sălbatici, dar și rezultatul primelor experimente de hibridizare de la începutul sec. al XIX-lea. Din această categorie fac parte Rosa alba, Rosa damascena, Rosa moschata, Rosa centifolia, Rosa bourboniana, Rosa rugosa și diverși hibrizi pereni.

Trandafirii moderni cuprind soiurile obținute de om prin încrucișări începând cu secolul al XIX-lea, când au început să fie utilizați pentru hibridizare trandafiri pe care englezii îi aduseseră din China și din regiunile Orientului Îndepărtat, pe navele care transportau ceai (de aici derivă probabil și numele unor soiuri – Tea). Precursorul trandafirului modern este Rosa Tea (Rosa odorata), rezultatul încrucișării dintre Rosa gigantea și Rosa chinensis. Acesta, încrucișat apoi cu Rosa Bourboniana și cu hibrizii pereni, a dat naștere hibrizilor de Tea. Trandafirii moderni înfloresc de mai multe ori pe sezon și au flori mai mari, dar nu mai au parfumul trandafirilor antici. Ei sunt cei care se găsesc de obicei prin grădinile noastre. Printre cele mai cunoscute soiuri se numără:

  • Hibrizii de Tea se caracterizează prin tulpina lungă, în vârful căreia se află una sau câteva flori cu formă alungită. Ei înfloresc aproape încontinuu, din aprilie până în februarie. Trandafirii pe care îi cumpărăm de la florării sunt hibrizi de Tea.
  • Trandafirii Floribunda sunt rezultatul încrucișării dintre hibrizii de Tea și trandafirii Polyantha. Florile sunt mai mici și sunt grupate în buchețele.
  • Trandafirii miniaturali sau liliputani au drept strămoș o variantă de Rosa Chinensis Minima, descoperită în anul 1918 în Elveția. Trandafirii pitici sunt foarte potriviți pentru decorarea teraselor și a balcoanelor.
  • Trandafirii englezești au fost obținuți de horticultorul David Austin începând cu anii 1960 și sunt rezultatul încrucișării între trandafirii antici (de la care împrumută parfumul și culoarea) și cei moderni (de la care preiau perioada de înflorire).
  • Trandafirii Patio sunt o încrucișare între trandafirii miniaturali și trandafirii Floribunda de dimensiune mică și sunt potriviți pentru a fi crescuți în ghivece.

Curiozități despre trandafiri

Minunata lume a trandafirilor este plină de fel și fel de curiozități.

Știați că…?

  • Trandafirii nu au vârstă! Arheologii au descoperit trandafiri fosilizați ce datează de acum mai bine de 40 de milioane de ani!
  • Legenda trandafirului este legată de numele zeiței Afrodita.
  • Se spune că regele persan Nabucodonosor ar fi dormit pe o saltea umplută cu petale de trandafir.
  • În sec. al V-lea î.Hr., în biblioteca împăratului chinez se găseau peste 600 de cărți despre trandafiri și cultivarea trandafirilor.
  • Grecii foloseau trandafirii pentru a se...accesoriza! Atunci când avea loc o petrecere, aceștia se împodobeau cu ghirlande de trandafiri și se parfumau cu ulei.
  • Palatul Cleopatrei era plin de trandafiri. Se crede că avea o fântână cu apă de trandafiri, perne umplute cu trandafiri, iar odată l-a întâmpinat pe Marc Antoniu într-o cameră cu podeaua acoperită cu un strat gros de petale de trandafir.
  • La un banchet dat de Nero ploaia de petale de trandafiri a atins asemenea proporții încât mulți nobili romani s-au sufocat sub mulțimea de flori.
  • Trandafirul joacă un rol important în islam, fiind considerat simbolul profetului Mohamed.
  • Cel mai bătrân trandafir are 1000 de ani (!) și continuă să înflorească pe zidul Catedralei Hildesheim din Germania.
  • În sec. al XV-lea, un război a purtat numele trandafirului. Denumirea de Războiul celor Două Roze provenea de la blazoanele celor două case implicate: trandafirul alb, emblema Casei York și trandafirul roșu, emblema Casei Lancaster. Pacea a fost marcată de o emblemă comună – Roza Tudorilor, trandafirul roșu cu alb.
  • Shakespeare s-a referit la trandafiri de peste 50 de ori in cadrul operelor sale.
  • Soția lui Napoleon, Josephine, adora trandafirii. În grădina sa creșteau aproximativ 250 de specii!
  • Trandafirul este floarea națională a Statelor Unite. Declarația oficială a fost făcută în anul 1986, de președintele Reagan, în timp ce se afla în faimoasa grădină cu trandafiri a Casei Albe. Trandafirul este de asemenea floarea națională a Angliei, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei, Luxemburgului, Irakului și Maldivelor.
  • Fructul trandafirului conține mai multă vitamina C decât orice fruct sau legumă.
  • Uleiul de trandafir este una dintre cele mai folosite esențe la fabricarea parfumurilor. Pentru a produce un gram de ulei sunt necesari circa 2000 de trandafiri.
  • Deși trandafirii se găsesc într-o mulțime de culori, în natură trandafirii negri nu există. Ei sunt de fapt trandafiri cu o culoare roșu foarte închis.
  • Culorile trandafirilor au diferite semnificații. La fel și numărul de trandafiri pe care îi dăruiești.
  • Cel mai scump trandafir s-a numit Juliet. El a fost creat de David Austin după o muncă de 15 ani și s-a vândut în anul 2006, pentru fabuloasa sumă de...15,8 milioane dolari.
  • Cel mai înalt trandafir este un arbust cu înălțimea de circa 7 metri.
  • Trandafirul este o floare comestibilă – din petale se prepară siropuri, dulcețuri și șerbeturi, iar apa de trandafiri dă un gust inconfundabil deserturilor orientale.
  • Cele mai multe specii de trandafir au 5 petale.
  • În mod normal, un trandafir trăiește în jur de 35 de ani dar, dacă este îngrijit așa cum trebuie, poate depăși cu mult această vârstă.
  • În anul 1998, un trandafir numit Overnight Scentsation a călătorit în spațiu la bordul misiunii Discovery STS-95.
  • Trandafirul a fost prețuit încă din vechime pentru calitățile sale vindecătoare. Medicii antici spuneau că este un medicament universal. Astăzi multe dintre vechile întrebuințări ale trandafirilor au fost păstrate: este în continuare folosit în tratamente psihice, la îngrijirea pielii, pentru tratarea insomniei, a rănilor și pentru a ajuta organismul în procesul de autovindecare.
  • Cel mai mare buchet de trandafiri a fost realizat în anul 2006. El a fost expus într-un centru comercial din Frankfurt și conținea 156.940 de trandafiri.
  • Trandafirul este floarea cea mai populară din lume.

... și curiozitățile nu se termină aici! Citește și articolul despre semnificația trandafirului!

Aranjamente florale din articol

Buchet simplu din trandafiri rosii Buchet simplu din trandafiri rosii
Trandafirii rosii sunt mesagerii celor mai adanci si profunde sentimente, fiind astfel destinati spre daruire ...
200 lei169 lei
Comandă
Reducere 15%
Buchet scanteietor din trandafiri galbeni Buchet scanteietor din trandafiri galbeni
Un buchet stralucitor din trandafiri galbeni ce are darul de a aduce lumina si veselie. Poate fi un dar ...
199 lei
Comandă
Buchet îmbrățișare pasională Buchet îmbrățișare pasională
Trandafirii albi ce pun in valoare un trandafir rosu, sunt special alesi si atent aranjati pentru EA, cea ...
220 lei199 lei
Comandă
Produs nou

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.