Rochia de mireasa perfecta. Stiti de unde provine?
Rochia de mireasa este astazi una dintre cele mai ravnite piese vestimentare pentru cele ce urmeaza sa spuna "Da" in fata altarului. Stiti, insa, de unde provine forma pe care o are acum? Stiti ca exista diferente foarte interesante de la o regiune a lumii la alta? Rochia de mireasa ascunde o istorie pe care va invitam sa o descoperiti!
Rochia de mireasa in Occident
Nuntile ce se faceau dupa perioada Evului Mediu reprezentau mai mult decat marcarea legaturii dintre doua persoane, mai ales in cazul familiilor instarite. Era vorba despre legaturi cu interest economic sau politic. Mireasa era reprezentanta unei familii, de aceea aparitia ei trebuia sa fie stralucitoare. Era aleasa o vestimentatie in culori aprinse, lucioase, din materiale alese. Nu era de mirare ca o mireasa sa poarte un vesmant din matase, stofa sau piele! In cazul mireselor ce proveneau din alte clase sociale, inferioare, acestea incercau pe cat posibil sa le copieze pe cele bogate.
In decursul secolelor, obiceiul de a imbraca mireasa cat mai fastuos, indiferent de conditiile materiale ale familiei, a ramas prezenta. Rochia de mireasa poate fi astazi extrem de scumpa si luxoasa, existand firme specializate numai pe vanzarea acestor haine.
Stilul rochiei de mireasa a fost hotarat, in primul rand, de moda timpului. Stilul de rochie lunga si ampla a fost hotarat in epoca victoriana, pe cand rochiile de mireasa scurte in fata si cu o trena lunga la spate au reprezentat o inovatie a anilor '20. Tot pe atunci a fost introdusa si palaria de mireasa! Traditia rochiei albe a aparut prin secolul al XVI-lea, Maria Stuart fiind printre primele femei ce a purtat aceasta culoare, nu din traditie, ci din dorinta proprie. :)
Rochia alba a devenit un trend incepand cu anul 1840, dupa casatoria Reginei Victoria. Aceasta a purtat o rochie alba din satin alb si dantela. Fotografia a fost foarte raspandita, din aceasta cauza multe mirese au adoptat tinuta reginei. Inainte de culoarea, astazi traditionala, a rochiei de mireasa, inainte era posibil sa porti orice culoare, cu exceptia negrului (asociat mortii) si rosului (asociat prostituatelor). Existau, insa, si exceptii! In Finlanda secolului XIX, miresele se imbracau in rochii negre sau de culori inchise!
Prin urmare, alegerea albului pentru rochia de mireasa nu mai este asociata virginitatii, ci este o alegere ce a devenit traditie. Oare ce buchet de mireasa si-ar fi ales Maria Stuart astazi?
Rochia de mireasa in culturile orientale
Culoarea traditionala a rochiilor de mireasa din China este rosul, culoare ce simbolizeaza norocul. Totusi, in ultimii ani, miresele au adoptat rochia de mireasa alba tipic occidentala sau au preluat modelul rochiilor occidentale, dar de culoare rosie, uneori aurita! Rochia rosie este intalnita si la miresele vietnameze, avand forma traditionalului vesmant Ao Dai. In Japonia, miresele poarta trei vesminte in timpul nuntii, incepand cu clasicul kimono alb. Miresele din Indonezia poarta traditionalul kebaya, un fel de bluza, si batik-ul. Miresele filipineze se imbraca, in schimb, cu traditionalul Barong Tagalog, pe care il imbraca si barbatii.
In India, culorile sunt alese tocmai pentru simbolurile pe care le au: rosul - pentru bun augur - si culoarea verde - simbol al fertilitatii. In zonele meridionale se poarta sari-ul alb! Foarte important, buchetul miresei sau florile nu lipsesc din nicio cultura. Asocierea nuntii cu elementele florale este de la sine inteleasa prin capacitatea florilor de a transmite mesaje si de a perpetua simboluri...
Si, daca tot e primavara, de ce sa nu ne inspiram din cele cateva idei florale deosebite?