Plantele de interior - 10 reguli de aur pentru ingrijirea lor
De cate ori s-a intamplat sa admirati plantele din casa vecinilor sau a cunoscutilor, intrebandu-va de ce ale voastre nu cresc asa de frumos? Tinand cont de sfaturile noastre simple, veti reusi sa ingrijiti in mod optim plantele Dvs., bucurandu-va de toate beneficiile pe care le aduc locuintei.
1. Nu le inecati!
Amintiti-va intotdeauna ca, la fel ca frunzele, radacinile plantelor au nevoie de aer. Daca pamantul va fi imbibat de apa perioade lungi de timp, s-ar putea ca majoritatea plantelor sa moara! Invatati sa udati plantele regulat pentru a evita acest lucru.
2. Respectati perioada lor de odihna
Incepatorii sunt adesea surprinsi cand afla ca aproape toate plantele intra in perioada de "hibernare" in timpul iernii. Acest lucru presupune mai putina apa, mai putin ingrasamant si mai putina caldura comparativ cu perioada de crestere activa.
3. Acceptati pierderea plantelor de sezon
Multe dintre plantele primite in dar (crizanteme, gloxinia) vor muri in cateva saptamani daca nu vor fi plantate in gradina, indiferent de cat de multa atentie le veti da.
4. Pastrati umiditatea ridicata
Atmosfera locuintei, mai ales iarna, este uscata precum cea a desertului. Invatati sa cresteti umiditatea pulverizand apa pe frunze sau folosind vaporii. Ca doar stiti care e cel mai bun prieten al plantelor de interior, nu?
5. Tratati urgent eventualele boli ale plantelor
Experti sau incepatori, mai devreme sau mai tarziu veti avea de-a face cu bolile si parazitii plantelor Dvs. Daca starea de sanatate a unei plante nu este buna din cauza unei fertilizari inadecvate sau a unei substante chimice, o puteti ingriji imediat. O infestare trebuie tratata cu produse potrivite. Eventualele carente de substante nutritive le vom remedia cu ajutorul ingrasamantului potrivit. Cu alte cuvinte, invatati sa recunoasteti simptomele si nevoile plantelor Dvs.
6. Grupati plantele
Aproape toate plantele arata si cresc mai bine cand stau impreuna. Incercati sa grupati plantele care au nevoie de conditii de crestere asemanatoare.
7. Invatati sa schimbati ghiveciul
Dupa un an sau doi, multe plante capata o anumita sensibilitate si par bolnave. Solutia multor cazuri este o simpla schimbare a ghiveciului, ceea ce presupune inlocuirea ghiveciului vechi cu unul mai mare. Alegeti pamantul cel mai prielnic!
8. Alegeti intelept!
Plantele trebuie sa se poata dezvolta armonios in ambientul pe care il putem oferi. Nici cel mai bun gradinar nu ar putea creste o planta iubitoare de lumina intr-o camera intunecoasa. De aceea, sfatul nostru este sa alegeti plante pe masura posibilitatilor Dvs... ambientale.
9. Folositi instrumentele potrivite! Sugestia noastra:
- investiti intr-o stropitoare cu cioc lung si ingust
- cumparati un pulverizator pentru a asigura umiditatea optima a plantelor, pentru a stropi frunzele si pentru a le trata impotriva parazitilor
- alegeti pamantul cel mai bun
- ghivecele trebuie sa fie pe placul nostru: alegeti-le pe cele colorate si comod de transportat!
- sa nu lipseasca tijele pentru a sustine planta in cresterea ei
- aveti grija ca ghivecele Dvs. sa aiba farfurioare pentru ca apa sa nu ajunga pe mobila sau pe podea ingrasamantul optim si solutiile anti-paraziti va vor ajuta sa pastrati sanatatea plantelor Dvs.
- pentru a completa "trusa", nu uitati de bureti pentru a curata frunzele de praf, o lingura si o furculita pe care nu le mai folositi in bucatarie si o foarfeca pentru curatare.
10. Tineti cont de nevoile plantelor
Fiecare planta isi are secretele ei. Consultati un manual bun de ingrijire a plantelor si fiti cu ochii pe blogul nostru: veti gasi multe sfaturi utile! :)