Daunatorii florilor si tratamentele fara pesticid chimic
Un lucru destul de ingrijorator pentru cei ce iubesc florile este multimea bolilor ce le ataca. Si, mai dureros, multi dintre noi nu stim sa le recunoastem pentru a le putea preveni si trata. Da, uneori intr-o singura zi se pot petrece schimbari negative, de la o floare sau planta sanatoasa si inflorita la petele ciudate sau paraziti mici si urati... va vom da o mana de ajutor, spunandu-va care sunt cele mai intalnite boli ale plantelor si cum sa le tratam in mod natural.
De ce se imbolnavesc florile noastre?
Inainte de toate, trebuie sa stim ca plantele au un ciclu vital, si, la fel ca omul, se pot imbolnavi. Uneori, plantele se imbolnavesc pentru ca nu au o imunitate puternica sau sunt expuse inadecvat la lumina solara. De asemenea, e posibil ca intreg ciclul de viata al plantei sa nu fie corect respectat. Asa cum am scris in articolele despre ingrijirea florilor, toate plantele au perioade de odihna si perioade fertile pe care este foarte important sa le respectam.
In cazul buchetelor de flori, putem doar sa le ingrijim ca sa reziste cat mai mult pentru ca o parte din procesele fiziologice au fost intrerupte.
Majoritatea bolilor apar primavara, la inceputul anotimpului, cand, odata cu florile noastre, se trezesc si insectele pofticioase dupa verdeata! Este foarte bine sa stim sa facem diferenta dintre parazitii plantelor si bolile provocate de ciuperci sau alte bacterii nocive: pentru inceput, vom vorbi despre paraziti.
Principalii paraziti ai plantelor
1. Afidele. Printre paraziti, cel mai usor de observat pe frunzulitele sau pe mugurii florilor sunt paduchii mici, numiti si afide, verzi sau negri-maro, care se hranesc cu limfa. Intamplator sau nu, aceasta limfa se afla tocmai pe muguri si pe partea inferioara a frunzelor, de aceea trebuie sa ne uitam foarte atent la plantele noastre! Acum ca a iesit soarele, fiti foarte atenti mai ales la trandafiri! In cazul in care afidele au invadat bobocii, le puteti inlatura cu o bucatica de hartie umezita pentru a evita tratamentul cu pesticid chimic. Daca doriti sa preveniti invazia de afide, cititi sfaturile noastre despre ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveci.
- Grija fata de plantele noastre ar trebui sa fie una constanta, tocmai pentru a nu se ajunge la o invazie violenta careia cu greu i-am putea face fata.
- O alta metoda eficienta impotriva parazitilor este alaturarea florilor noastre cu plante ce atrag insecte ajutatoare. Exista insecte, cum ar fi buburuzele, care se hranesc cu afide, deci vor deveni camarazii nostri! Printre plantele care atrag insectele ajutatoare se numara caltunasul (Tropacolum majus) si galbenelele, puteti gasi seminte in toate magazinele specializate. Le puteti planta chiar in aceasta perioada: se vor dezvolta rapid, pana la sfarsitul primaverii.
2. Paianjenul rosu. Un alt parazit enervant, practic invizibil, frecvent intalnit in caz de seceta sau atunci cand plantele noastre nu primesc suficient aer curat. Daca observati ca plantele Dvs. au frunzele cenusii si tind sa se usuce, priviti mai atent: cumva ati gasit si panza de paianjen in apropierea bobocilor? Sau pe partea inferioara a frunzei ati observat multe puncte rosii ce se misca foarte repede? Ajutati-va de o lupa in "cercetarile" Dvs.
- Paianjenul rosu este un consumator fidel de plante de interior, asa ca multa atentie in depistarea lui!
3. Aleurodele. Cunoscute si cu numele de musculite albe, acestea au forma unor bulgarasi albi, asemanatori bumbacului, si le gasim pe frunze sau pe tulpina plantelor. Pentru a scapa de aceste insecte fara a folosi pesticide chimice, puteti incerca cu o solutie compusa din apa, alcool si sapun de marsilia in parti egale. Solutia va fi pulverizata pe frunzele plantelor. In niciun caz nu folositi pesticidele chimice! Cele mai afectate plante, in cazul aleurodelor, sunt plantele de apartament, iar pesticidele chimice pot dauna sanatatii Dvs.!
- Acest tratament este util atat pentru musculitele albe, cat si pentru paianjenul rosu. Daca este vorba de o invazie puternica, incercati sa spalati de-a dreptul frunzele atacate cu aceasta solutie.