Felicitari si flori de Sf. Gheorghe
Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul sarbatorilor de peste an. In fiecare 23 aprilie, ne amintim de un sfant invingator al raului prin credinta sa, dar si de persoanele care ii poarta numele si care au primit, odata cu numele, si o parte din curajul si taria aparatorului lor. Sfantul Gheorghe este, totodata, protectorul naturii cu toate florile si frumusetile sale. De aceea, fiecare floare trimisa in aceasta zi va transmite un mesaj puternic si deosebit!
Datini si traditii de Sf. Gheorghe
Sfantul Gheorghe este un sfant martir, nascut in Capadocia in timpul imparatului Diocletian (sec. al IV-lea). A fost un sfant militar, de aceea iconografia il infatiseaza in uniforma militara a timpului. Desi Diocletian era un imparat ce persecuta crestinii, Sfantul Gheorghe nu s-a ferit sa isi marturiseasca credinta. De aceea, va trece prin multe chinuri inimaginabile, insa nu va muri, spre marea surprindere a celor prezenti. Multi dintre martori devin crestini datorita Sfantului Ghoerghe si a curajului sau.
Fiind o sarbatoare importanta si tinuta cu mare grija in tara intreaga, pomenirea Sfantului Gheorghe a dat nastere multor traditii si obiceiuri. San-George, asa cum este numit in popor, este protectorul intregii naturi renascute, cat si al animalelor. Datorita lui inverzeste natura, datorita lui creste graul si celelalte rasaduri, pomii infloresc si dau fruct, animalele fac pui. Ziua de 23 aprilie marcheaza inceputul anului pastoral.
In aceasta zi, principalul obicei este impodobitul cu flori. Inainte, erau impodobite cu flori camerele din case, grajdurile si locurile animalelor, inclusiv brazde de pe camp! Ideea principala era ca ziua de 23 aprilie sa gaseasca flori pretutindeni pentru a fi un an imbelsugat. Brazdele le pregateau infigand ramuri verzi inmugurite in pamant, totodata florile erau puse si la grinzile caselor si in gradini.
Tot de flori este legat si obiceiul fetelor nemaritate de a pune coronite si buchete de flori in drum si de a urmari care dintre feciori calca pe ele. Fetele stiau ca, daca feciorii care le iubeau nu calcau pe coronite, se vor casatori in acel an. Se spune ca acele flori folosite de Sf. Gheorghe erau bune de leac si de vraji de dragoste.
Tot in dimineata zilei de Sf. Gheorghe, femeile culegeau din padurile din apropiere diferite plante care, in acea zi, capatau proprietati miraculoase - mulgatoare, untul vacii, iarba fiarelor, matraguna si navalnicul.
Numele sarbatoritilor de Sf. Gheorghe
Pe 23 aprilie isi aniverseaza onomastica peste un milion de romani. Cei mai multi sunt barbatii cu numele de Gheorghe/Ghiorghe (peste jumatate), alaturi de cei ce poarta numele de George, Gheorghita/Ghiorghita. Alte nume sarbatorite de Sf. Gheorghe sunt Gane, Ghica, Ghergus, Goga, Gogea, Giurea, Giurca, Gelu, Geo, Georgel, Gheorghies, Gica, Gyuri, Iorga, Iorgu.
Dintre femei, cel mai frecvent nume este Georgeta, insa vom spune "La multi ani!" si celor ce poarta numele de Gherghina, Georgiana, Geta, Gheorghina. Ele merita intreaga noastra atentie, mai ales ca sarbatoarea zilei de 23 aprilie este si una a florilor.
Din frumoasele noastre buchete, le-am ales pe cele mai primavaratice, totodata pe cele mai frumoase: flori riguroase pentru caracterul puternic si decis al celor ce poarta numele Sfantului Martir Gheorghe:
- Un cadou special, Lucky Panda, darul norocos care va aduce, in plus, multe zambete pe buze si mii de multumiri!
- Festivalul primaverii, buchetul special al acestui anotimp al renasterii si al frumusetii.
- Trandafirii albi, un cadou special pentru cei sinceri si curajosi precum sarbatoritii acestei zile.
- Buchetul din 101 trandafiri roz
- Cosul din crini, gerbera si trandafiri