Cum alegi trandafirul perfect pentru ea?
Daca in celelalte luni ale anului ne-am gandit de doua ori inainte de a cumpara un buchet de trandafiri rosii, iata ca a venit si sezonul lor. Lunile mai, iunie si iulie sunt ale trandafirilor prin excelenta! Cand ii vedem atat de frumosi, parca ni se face pofta sa ii cumparam pentru noi sau sa ii daruim. De asemenea, avem toata dorinta de a planta unul in gradina sau pe terasa... Dar ce trebuie sa stim si sa luam in consideratie atunci cand alegem un trandafir?
Nu e un lucru atat de simplu, mai ales daca se cauta o floare care sa raspunda asteptarilor noastre si care sa aiba o functie estetica bine definita: nu e suficient sa ne placa mirosul sau culoarea. Exista o multime de specii de trandafiri, de orice culoare, masura si forma. Atunci cand nu prea stiam eu cu ce se mananca lumea florilor, cumparam trandafiri manata de impulsul momentului. Dupa bucuria momentului, urma deziluzia faptului de a fi cumparat un trandafir care infloreste greu si necesita conditii imposibile. Iata un mic ghid despre cum se alege trandafirul perfect si varietatea ideala.
Si asteptati-va la mici surprize... incepand chiar cu numele!
Trandafirul trebuie sa aiba un nume
Poate ca pare o prostie, dar exista o diferenta majora intre trandafirii fara nume, vanduti, de obicei, sub simpla denumire de trandafiri albi, trandafiri galbeni, trandafiri rosii si trandafirii care au un nume ce ii defineste, de exemplu, Trandafirul Traviata sau Red Berlin. Valoarea plantei face diferenta: sa nu ma intelegeti gresit, si trandafirii fara nume pot fi de calitate, insa nu exista nicio certitudine. Trandafirii cu nume au fost, insa, testati: producatorul poate da indicatii despre calitatea lor (parfum, crestere, dimensiune etc.) in cartonasul din ghiveci sau legat de tulpina. Astfel, ne putem da seama daca acest trandafir se potriveste cu noi, cu stilul nostru de viata si cu conditiile de crestere pe care i le-am putea oferi.
Trandafirii cu nume sunt cultivate de foarte multi gradinari care isi etaleaza constant "productia" pe Internet. Va puteti informa pe blogul nostru sau pe forumurile specializate inainte de a cumpara un anumit soi de trandafir. In cazul rozelor... anonime, se aplica regula riscului :)
Alegeti tipul de trandafir potrivit spatiului
Trandafirul poate creste ca un arbust (in forma de tufa), pot fi cataratori mici (1-2 metri inaltime), cataratori mari (pana la 5 metri si mai mult), in miniatura. Un trandafir care creste "arbustic" va ocupa, in timp, vreo 50 cm latime (a ghiveciului) si mai bine de un metru in pamant (si mai mult, cu timpul). Trandafirul catarator potrivit pentru un arc mic nu va fi acelasi cu cel pe care l-ati alege pentru un arc mare de la o intrare principala. Pe cartonasul de ingrijire sunt scrise toate informatiile privind dimensiunile trandafirului adult. Astfel, puteti sa cugetati la locul in care ar putea creste in conditii bune. Daca nu aveti gradina, orice trandafir va avea nevoie de schimbarea ghiveciului: de obicei, plantele sunt puse in ghivece mai mici pentru a fi transportate usor.
Stiati ca...? Nume de trandafiri
In continuarea curiozitatilor din articolul Ce nu stiai despre trandafiri, iata cateva nume de trandafiri de care sigur nu ai auzit!
- Trandafirii de dulceata au un nume special. Ei sunt Rose de Resht!
- Trandafirii cataratori sunt: Arlechin (Harlekin), New Down, Sympathie!
- Trandafirii mici (mini-rozele sau mini-trandafirii) poarta numele de Little Granada si Petito.
- Cei mai "infloritori" trandafiri sunt: Twist, Schneewittchen, Leonardo da Vinci, Lavaglut.
- Exista o multime de specii hibride, minunate, printre care amintim de Red Berlin, Pascali, Monika, Madona, Landora, Glorious, Acapella, Akito etc.