Crăciunița - legendă și sfaturi de îngrijire
Crăciunița se remarcă printr-o caracteristică specială: în preajma Crăciunului, frunzele sale își schimbă culoarea, iar planta devine o adevărată podoabă, numai bună de pus pe masa de sărbătoare sau în oricare alt loc al casei, unde să-și poată arăta frumusețea. Din acest motiv, ea mai este numită și Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, datorită așezării în formă de stea a frunzelor sale.
Numele științific al Crăciuniței este Euphorbia pulcherrima. Planta provine din Mexic și mai este cunoscută și sub denumirea de Poinsettia.
Poate că ți-ai închipuit de multe ori că florile de Crăciunițe sunt roșii. De fapt, Crăciunița face flori foarte mici, aproape nesemnificative (bobițele de culoare galbenă din vârf), iar "petalele roșii" care îi conferă aspectul său deosebit sunt, de fapt, frunze!
Crăciunița – îngrijire
Crăciunițele se numără printre cele mai ușor de îngrijit plante de apartament. Ba chiar poate fi opțiunea celor care nu au mai îngrijit flori de cameră până acum. Și, bineînțeles, un cadou potrivit pentru aceștia, mai ales când se apropie sărbătorile de iarnă. Crăciunița este decorațiunea perfectă pentru Crăciun. Cu excepția bradului, bineînțeles.
Poinsettia este practic un arbust și are frunze mari și late care în luna decembrie se colorează în culorile roșu, galben, crem sau roz și rămân așa până la venirea primăverii. Deci, Crăciunița este un cadou ideal pentru sărbătorile de iarnă, pentru că e colorată și plină de viață atunci când multe alte plante sunt în hibernare. La fel este și diafana ciclamă, deci îți poți colora iernile cu ciclame la fel de bine.
A sosit momentul să vedem cum se îngrijește Crăciunița.
Unde așez Crăciunița?
Ca regulă de bază, Crăciunița are nevoie de lumină și trebuie așezată într-un loc cu temperatură constantă, adăpostit de curenții de aer.
Așaz-o într-o cameră unde temperatura în timpul zilei este de 18-21 grade și ai grijă ca în timpul nopții temperatura să nu scadă sub 15 grade.
Crăciunița nu are nevoie de lumină în exces, deci nu o plasa în bătaia directă a razelor solare, căci îi vei arde frunzele. Iarna însă, când soarele nu are atâta putere, o poți așeza fără grijă într-un loc cu expunere estică sau sudică.
Cum se udă Crăciunița?
Floarea Crăciunului nu iubește apa în exces. Va trebui să o uzi din când în când cu puțină apă (la temperatura camerei), atunci când remarci că solul este uscat. Dacă planta este așezată lângă o sursă de căldură, probabil va fi nevoie să o uzi în fiecare zi. Altfel – o dată la câteva zile.
Nu exagera cu cantitatea, căci acumularea de apă la bază îi poate fi fatală, ducând la putrezirea rădăcinilor și moartea plantei. Din acest motiv ar fi bine să eviți și să o uzi punând apă în farfuriuța ghiveciului. Trebuie doar să menții pământul umed, iar ea te va răsplăti prin coloritul său exotic.
Când schimb pământul la Crăciuniță?
În cele mai multe cazuri plantele de Poinsettia nu au nevoie de schimbarea pământului peste iarnă. Este indicat să schimbi pământul în lunile mai-iunie, în cazul în care decizi să păstrezi Crăciunița și anul următor.
Îngrășământ
Nu este recomandat să folosești îngrășământ în perioada de înflorire, deci în perioada sărbătorilor. La fel ca în cazul schimbării pământului, pune-i fertilizator doar dacă vrei să o păstrezi încă un an.
Legenda Crăciuniței – Floarea Crăciunului
Bun, deci Crăciunița este o plantă care se îngrijește ușor, foarte frumoasă mai ales atunci când avem nevoie e culoare în casă și în inimă. Dar știai că această plantă are și o legendă?
Potrivit legendei, doi copii săraci au dorit să îi ducă lui Iisus, de Crăciun, un dar la biserică. Însă, neavând deloc posibilități, tot ce au putut face a fost să culeagă niște crenguțe și frunze verzi de pe drum. Ceilalți au râs de cadoul lor, însă frunzele cele verzi s-au transformat în steluțe roșii scânteietoare, iar credința copiilor a fost răsplătită de Dumnezeu. De aceea, Crăciunița este un simbol al simplității și al lucrului dăruit din inimă, care poate bucura prin mesajul său.
Atunci când vei dori să alegi o floare de dăruit unei persoane dragi, amintește-ți de această poveste și alege o Crăciuniță, ca invocare a dragostei – cel mai important cadou!
Ziua Crăciuniței
Istoria Crăciuniței a făcut-o să devină un simbol al credinței, al purității și al încrederii.
Crăciunița a fost planta de leac a aztecilor, care o foloseau la fabricarea tincturilor și ceaiurilor pentru combaterea febrei. Era cultivată pe scară largă și juca de asemenea un rol important în ceremonii.
În secolul al XVII-lea, preoții franciscani ajung să o utilizeze în cadrul ceremoniilor religioase, folosind culoarea roșie a plantei din preajma Crăciunului ca simbol al sacrificiului Mântuitorului.
În 1828, Joel R. Poinsett, ambasadorul Statelor Unite în Mexic și totodată botanist, introduce Crăciunița în SUA, iar planta se bucură de o mare popularitate. De la numele său provine de altfel și denumirea de Poinsettia.
Ziua de 12 decembrie a fost declarată Ziua Crăciuniței în Statele Unite, comemorând totodată și moartea lui Poinsett.
Astăzi, în lume există peste 100 de varietăți de Poinsettia, iar Crăciunița este una dintre cele mai îndrăgite plante de Crăciun.