Coloreaza-ti iernile cu ciclame!
Ciclama este foarte raspandita printre plantele de interior. Pe buna dreptate, insa! Ciclama ne daruieste splendidele flori in timpul iernii, inveselind perioadele reci.
Genul Cyclamen apartine familiei Primulaceaelor si cuprinde diverse specii originare din zona mediteraneana, printre care si unele ale florei spontane. Cele mai cunoscute sunt Cyclamen Graecum, Balearicum si Europeum. Ciclamele ce cresc in paduri sunt specii protejate, insa noi nu trebuie sa ne facem griji in aceasta privinta: ciclamele ce ne vor infrumuseta casa sau gradina apartin altor specii. In comert exista in jur de douazeci de specii de ciclame.
Secretul infloririi ciclamelor
Ciclamele pot inflori si cinci ani consecutivi. Secretul infloririi este temperatura ambientului in care este asezata. In mod normal, in timpul cresterii frunzelor si florilor, aceasta nu ar trebui sa depaseasca 17 grade. Alegeti un loc ferit de caldura artificiala, de calorifere si de soare direct. Daca "locuiti" cu ciclama in aceeasi camera, aerisiti des spatiul si opriti caloriferul din cand in cand. Nu este exclus sa scoateti ciclamele la aer curat daca iarna este blanda...
Un alt lucru important este eliminarea rapida si completa a frunzelor si florilor uscate, fara a lasa particele ce ar putea putrezi si imbolnavi partile sanatoase.
Udarea ciclamei - cum, cat si cand
In perioada toamna-iarna (primii boboci apar la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie) vom uda ciclama astfel incat pamantul sa nu fie niciodata uscat (Atentie, fara a exagera!). In mod normal, vom pune apa in farfurioara ghiveciului si vom lasa ciclama sa absoarba apa necesara pentru 20-30 de minute. Restul de apa va fi aruncat pentru a evita aparitia mucegaiului si putrezirea.
Primavara, planta isi incetineste activitatea si isi sfarseste inflorirea, urmand ca in vara sa fie "adormita". Toate frunzele seaca, de aceea va trebui sa le lasam sa se reinnoiasca: o vom pune intr-un loc racoros si umbros si o vom uda rar numai langa bulb.
Foarte important! Nu udati componentele ciclamei, mai ales partea centrala, deoarece prezenta apei pe organe pentru cel putin 12 ore favorizeaza aparitia ciupercilor.
Ciclama - schimbarea ghiveciului si pamantul potrivit
Schimbarea ghiveciului se va face numai daca radacinile au ocupat tot vasul si ies la suprafata. De obicei, schimbarea ghiveciului are loc primavara, dupa inflorire, folosind un pamant de frunze, nisip si turba in parti egale, intr-un ghiveci mai mare, punand in partea inferioara cioburi pe care nu le mai folositi pentru a favoriza scurgerea apei.
Ingrasamantul pentru ciclama
O data la 2-3 saptamani vom adauga in apa cu care udam ciclama ingrasamant lichid.
Daca ciclama Dvs. are flori, e bine sa o hranim cu ingrasamant cu mai mult potasiu, iar in timpul cresterii frunzelor, cu un ingrasamant mai bogat in azot.
Acestea sunt cele mai importante informatii despre cresterea ciclamelor. Acum nimic nu va mai opreste: o puteti cumpara pentru casa Dvs., avand incredere ca iernile vor prinde culoare, dar si pentru cei apropiati! Ciclama este o planta aducatoare de noroc si un simbol al fertilitatii. Daruiti o ciclama diafana unei mamici care abia a nascut sau unui prieten mai... ghinionist! :)