Buchete din flori albe si cadouri de Sfanta Irina
In data de 5 mai ar trebui sa te gandesti daca nu cumva printre cunostitele tale exista vreo Irina, Irene sau vreun Irinel. Si asta pentru ca in aceasta zi o regasim in calendarul crestin ortodox pe Sfanta Irina, nume cu derivate peste tot in lume, semnificatia generala fiind "aducator de pace".
Legenda religioasa a Sfintei Irina
Sfanta Irina a fost singura fiica a lui Liciniu, rege in cetatea Maghedon. Sfanta Mucenita Irina s-a nascut pagana, iar numele ei a fost la inceput Penelope. Cand a implinit sase ani, tatal ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere. A fost inchisa in acest turn, impreuna cu 13 fecioare, o invatatoare cu numele Caria si cu Apelian, un batran intelept. Intr-o noapte, i-a aparut in vis ingerul lui Dumnezeu care i-a spus: "Penelope, de-acum nu te vei mai numi asa, ci Irina ("pace"), si vei fi multora scapare si adapostire si prin tine se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea".
Sfanta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian si a primit botezul de la Sfantul Timotei, ucenicul Sfantului Apostol Pavel. Trecerea sa la crestinism l-a infuriat pe tatal ei, motiv pentru care a dorit sa o supuna la diferite torturi. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfanta Irina il va converti insa in chip minunat si pe tatal sau la crestinism.
Sfanta Irina, mesagerul pacii
Legenda spune ca Irina a fost supusa la multe chinuri in vremea a patru imparati. Regele Sedechia a ingropat-o pana la gat intr-o groapa umpluta cu serpi si cu scorpioni, dar ingerul Domnului a pazit-o pe sfanta fecioara mucenita intreaga. Apoi regele a incercat sa o taie in doua cu fierastraul, dar fierastraul s-a frant de trupul ei ca si cand trupul ar fi fost de marmura. Acelasi rege a legat-o de o roata de moara sub o moara de apa si a dat drumul suvoiului, nadajduind ca asa fecioara mucenita se va ineca. Dar apa nu a curs, ci a stat pe loc, iar fecioara a ramas vie si nevatamata.
Regele Sapor, fiul regelui Sedechia i-a pus in picioare incaltaminte de fier, i-a incarcat in spate un sac de nisip, a inhamat-o la o caruta si a pus sa fie manata ca un animal cale lunga dincolo de cetate. "Cu adevarat sunt ca o vita inaintea Ta, O Doamne!" a rostit Irina, alergand legata in urma tortionarilor ei. Dar ingerul Domnului a cutremurat pamantul, iar pamantul s-a deschis si i-a inghitit pe chinuitori.
Irina a intrat in cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei. Regele de atunci al cetatii, Numerian, a aruncat-o consecutiv in trei tauri din metal incins. Dar ea nu a murit. Cand Irina a sosit in cetatea Mesembria, a fost omorata de regele Sapur, dar Dumnezeu a inviat-o. Regele si multi din popor, vazand aceasta, multi pagani au lepadat paganismul si au alergat la Hristos crezand si botezandu-se crestini.
In cele din urma, Sfanta Mucenita Irina s-a intins intr-un sicriu si i-a poruncit lui Apelian sa-l inchida. Dupa patru zile, cand au deschis sicriul, au vazut ca trupul Irinei nu mai era in el. Asa a proslavit-o Dumnezeu in veci pe Sfanta Mare Mucenita Irina.
Un buchet de flori albe, ideal de Sfanta Irina
Asa cum Sfanta Irina, praznuita in data de 5 mai, era mesagerul pacii, asa florile albe devin cel mai suav indicator al emotionalitatii acestei sarbatori. Crinii imperiali, trandafirii albi sau crizantemele olandeze sunt doar cateva dintre florile de sezon care vor impresiona intr-un buchet destinat Irinei!
Culoarea alba in sine este un simbol al pacii si puritatii. Florile albe, cuprinse fie in buchete sau cosuri cu flori vor simboliza respect, inocenta, eleganta dar totodata si modestie. Florile pentru Irina vor transmite invariabil mesajul de liniste si pace: o chintesenta a sentimentelor ceresti ce au la baza piosenia si sinceritatea.
Prin urmare, un buchet de crini albi sau de trandafiri albi ar fi numai buni pentru inseninarea zilei unei sarbatorite din data de 5 mai. Iar daca vrei cu adevarat sa-i faci o surpriza placuta Irinei ce-ti este draga, ofera-i un buchet alb rafinat va fi impresionata cu siguranta!
Cadou special pentru Irina!
O idee originala ce isi trage seva din legenda Sfintei Irina, o reprezinta oferirea in dar sarbatoritei cu acest nume a unui Crin al pacii, livrat in ghiveci, ce va putea fi pastrat si ingrijit spre a aduce liniste si pace in sufletul si in caminul Irinei!