Florile de toamna pentru gradina
Odata cu toamna apar si temperaturile scazute care nu sunt benefice pentru toate plantele, iar gradina ta poate avea de suferit. Cu toate acestea, pentru a-ti pastra gradina colorata, este bine sa te indrepti in acest sezon catre anumite flori rezistente la frig. Cele mai multe flori de toamna infloresc pana in pragul iernii, iar astfel te poti bucura de frumusetea lor o lunga perioada de timp. Iata in acest articol sfaturi pentru ingrijirea gradinii toamna!
Care sunt plantele care infloresc pana toamna tarziu?
Plantele care sunt acomodate cu conditiile climatice din aceasta perioada sunt dalia, crizantema, brandusele, asterul, anemona, salvia sau gladiolele, iar printre cele mai deosebite din punct de vedere vizual sunt Callicarpa, Caryopteris sau Helenium. Aceste tipuri de flori se gasesc in diferite culori si isi pastreaza aspectul placut pana la iarna daca sunt ingrjite corespunzator. Plantarea se poate face pentru unele plante inca din primavara, atunci cand apar lastarii de la radacina, iar crizantemele sau ochiul boului pot fi plantate si toamna.
Ingrijirea plantelor
Cel mai important este sa le asiguri plantelor tale conditii optime de trait. Solul, lumina si irigarea sunt aspecte particulare pentru care trebuie sa acorzi o atentie deosebita. Solul nu este pretentios, plantele pot sta in pamant de gradina – fertil, nisipos si bine drenat, pentru ca majoritatea acestor tipuri de flori nu suporta excesul de apa. Plantele care infloresc toamna sunt iubitoare de lumina, de aceea iti recomandam sa le plantezi intr-o zona cu acces la lumina soarelui pentru ca florescenta se se pastreze pana la venirea iernii.
Un truc pentru longevitatea plantelor de toamna este sa le acoperiti iarna cu fan sau frunze uscate care sa le protejeze de temperaturile extreme. Plantele pe care le tii în ghiveci pot fi mutate la interior, ferite de frig, insa tine cont ca trebuie sa le uzi mai rar.
Crizantema, regina florilor de toamna
Crizantemele surprind prin diversitatea cromatica si prin frumusetea lor deosebita. Acestea se remarca prin longevitate, deoarece sunt rezistente la conditiile defavorabile de vreme. Crizantemele apartin familiei Asteraceae si pot fi cultivate atat in ghiveci cat si in gradina. In cazul in care iti doresti ca gradina ta sa prinda viata, planteaza florile la sfarsitul lunii august si acestea vor rezista pe tot parcursul toamnei, pana cand temperaturile incep sa scada, respectiv pana la prima bruma.
Dalia, floarea de toamna spectaculoasa
Printre florile spectaculoase ale toamnei se numara si dalia, care se gaseste intr-o varietate de culori: albe, roz, violet, portocaliu, galben sau grena. In ceea ce priveste ingrijirea, dalia are nevoie de un sol de tip humus, bine drenat si bogat in substante nutritive. Decisiva pentru inflorirea si dezvoltarea plantei este lumina, cea mai buna varianta fiind sa fie plantata unde lumina soarelui ajunge direct la planta. Dupa venirea primei brume, dalia va incepe sa prezinte semne de degradare. Se recomanda ca in momentul venirii iernii sa se elimine tuberculii din pamant si sa se depoziteze intr-un loc potrivit.
Ochiul boului, planta decorativa
Ochiul boului sau Callistephus chinensis se gaseste in diverse culori si poate fi plantata in gradina ca element de decor. Udarea trebuie sa fie realizata cu regularitate, iar lumina este un factor important in dezvoltarea plantei. Asigura-te ca solul este bine drenat, bogat in substante nutritive, reavan, cu un pH neutru-alcalin. Pentru prelungirea perioadei de inmultire iti recomandam sa elimini regulat florile uscate.