Crizantema si semnificatiile ei
Crizantema este o floare raspandita pe intreg mapamondul si cunoaste simboluri diferite, in functie de continetul sau tara in care o gasim. Crizantema are o serie de calitati pe care dorim sa le amintim: in primul rand, este o floare foarte rezistenta, apoi are un miros placut, usor dulceag, o gasim in cele mai nebanuite culori - exista pana si crizanteme verzi! Dar ce semnificatii se ascund in spatele acestei flori?
Informatii generale
Crizantema (Dendranthema) isi pierde originile in negura vremii, totusi o gasim in China si Japonia, deci departe de meleagurile noastre. Crizantemele infloreau in gradina bunicii odata cu venirea anotimpului ploios, toamna, si erau florile ce ne bucurau gradinile si casele inainte de frigul iernii. Astazi, crizantemele sunt disponibile tot anul in culori vii si vesele: alb, rosu, galben, roz, purpuriu, verde, exista crizanteme in doua culori, cat si multicolore.
Semnificatiile crizantemei
- Numele de crizantema deriva din limba greaca, iar literal inseamna floare de aur, de aici valentele pozitive pe care le are.
- In Corea si in China, crizantema este floarea sarbatorilor, fiind des intalnita la casatorii si aniversari.
- Crizantema este floarea nationala a Japoniei, iar frumusetea ei este sarbatorita in fiecare an de catre imparat. Exista o sarbatoare speciala odata cu inflorirea crizantemelor, timp in care portile gradinii imparatesti sunt deschise tuturor.
- Semnificatiile pe care Orientul le atribuie crizantemei sunt legate de fericire si viata lunga.
- Originile crizantemei este disputata intre China si Japonia. Se pare ca cel de-al optzeci si doilea imparat al Japoniei, Gotoba Tenno (1183-1198), iubea nespus de mult crizantemele si le folosea ca emblema pe toate bunurile sale. In China, crizantema a fost cultivata din timpuri stravechi, desi sunt mai prejos decat bujorii. Totusi, crizantemele au devenit foarte populare in timpul dinastiei Sung (1127-1279).
- Tot in Orient, crizantema este foarte apreciata de catre nobili, mai ales datorita credintelor potrivit carora crizantema poate prelungi viata, avand proprietati curative.
- In Europa, crizantema ajunge mult mai tarziu datorita lui Jacob Breynius, in 1689. Acesta descrie in latina crizantema asa cum ne este ea cunoscuta astazi. Dar abia in 1789 este adusa in Marsilia o crizantema reala! Apoi, datorita capitanilor englezi, crizantemele sosesc in numar mare pe continentul nostru.
- In multe tari europene, crizantema este o floare asociata funeraliilor datorita perioadei in care infloreste. Totusi, in Tarile de Jos se obisnuieste daruirea buchetelor de crizanteme pentru a ura viata lunga si sanatate persoanelor dragi!
Crizantema - cand o daruim?
Istoria crizantemelor ar trebui sa ne indrume catre acest cadou, pentru cei dragi sau pentru noi insine, mai des. Am vazut cate semnificatii pozitive are crizantema, aceasta floare ca o opera de arta in miniatura! Alegeti cele mai frumoase combinatii pentru a felicita sau pentru a ura viata indelungata celor apropiati. Pentru o aniversare, specialistii nostri va recomanda un buchet de gerbera roz si crizanteme, o combinatie foarte reusita! Si, pentru ca impresia sa fie si mai puternica, alegeti o combinatie minunata, un buchet de crini portocalii si crizanteme.