Flori si felicitari de Florii
Perioada ce preceda sfanta sarbatoare a Pastilor este cea a Postului Mare. Bunicii nostri tineau cu mare strictete acest rastimp incarcat de semnificatii. Insa, in toata strictetea sa, perioada postului cuprinde sarbatori in care e dat sa ne bucuram cu cei apropiati. Cu o saptamana inainte de Pasti se sarbatoreste Duminica Floriilor, ziua in care ii felicitam pe toti cei ce au nume de floare. Si suflet de floare, evident! :)
Pe cine sarbatorim de Florii?
Peste 1,5 milioane de romani isi serbeaza ziua de nume de Florii. Asta inseamna peste 1,5 milioane de urari, de ganduri bune si, bineinteles, de flori! Cum ai putea sa surprinzi mai frumos persoanele dragi? Cei mai multi sarbatoriti sunt purtatorii numelui de Florin, Viorel si Viorica. Iata o lista de nume ce se sarbatoresc de Florii: Florin, Viorel, Florian, Florea, Florentin, Florinel, Trandafir, Bujor, Floricel, Margarit, Crin etc., iar numele feminine sarbatorite de Florii sunt: Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina. Exista si nume mai rar intalnite, cum ar fi Garofita, Liliana, Iris, Lacramioara, Anemona, Panseluta, Delia, Narcisa, Malina.
Pentru fiecare sarbatorit, florile ideale ar fi cele ce ii alcatuiesc numele. In cazul in care aceste flori nu sunt tocmai accesibile, poti opta pentru buchetele de sarbatoare si pentru buchetele de primavara si florile de sezon. Iar pentru un cadou inedit cu un mesaj la fel de special, poti alege Lucky Panda, ursuletul simpatic si aducator de noroc sau ursuletul din flori care, cu siguranta, va starni toata admiratia!
Traditii in Duminica Floriilor
De Florii sarbatorim intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim, eveniment de o importanta foarte mare in credinta crestin-ortodoxa. Aceasta sarbatoare, insa, si-a gasit diverse asemanari in cultura populara, iar obiceiurile crestine s-au amestecat, in timp, cu cele traditionale.
- Batranii spun ca vremea de Florii va fi la fel de Pasti. Astfel, oamenii asteapta cu sufletul la gura ziua Floriilor cu gandul la soare pentru ca Pastile sa fie calduroase.
- De Florii, la biserica se impart crengute de salcie ce se aduc acasa, se pun la icoane sau la intrarea in casa. Inainte, aceste crengute erau folosite si in alte feluri: fetele se spalau cu apa in care fierbeau frunzele binecuvantate pentru a avea parul frumos si pielea catifelata! Restul de apa se punea la un pom inflorit pentru ca baietii sa se uite la fete asa cum admiri un copac cu flori.
- Gospodarii puneau crengutele in gradina, impletind coronite care aduceau belsug recoltelor. De asemenea, dadeau vitelor frunze abia crescute pentru a da lapte mult!
- Cu o zi inainte de Florii se aerisea zestrea, se scotea la soare, mai ales daca vremea era calduroasa. Se spune ca zestrea si iile fetelor primeau stralucirea astrului!
- Tot cu o zi inainte, in Sambata lui Lazar, femeile coc placinte care se dau de pomana. Sambata lui Lazar este cunoscuta si sub numele de Mosii de Florii.