Cum se împacă florile unele cu altele
Iubim florile pentru frumusețea lor și pentru emoțiile pe care ni le trezesc atunci când ne sunt oferite. Nu iți poți imagina cât de mult se asemănă florile cu oamenii. Ele cresc, se dezvoltă, înfloresc și în final mor. Mai mult decât atât, nu există doua flori identice, chiar dacă au aceeași denumire. Fiecare este diferită în felul ei, dezvoltându-și propria personalitate.
Florile au și ele simpatii și antipatii: unele preferă să stea singure, iar altele sunt foarte prietenoase. Astfel, este important să cunoaștem cum se împacă florile unele cu altele pentru a le păstra prospețimea cât mai mult timp. Trebuie să știi că unele flori le pot afecta pe celelalte atunci când se află în același vas cu apă sau le pot chiar ajuta. Află în acest articol cum se influențează florile reciproc!
Florile toxice
Există mai multe flori care sunt considerate toxice și este bine să le ținem separat de celelalte în vasul cu apă. Din acesta categorie fac parte florile cu tija mucilaginoasă toxică, cele care elimină o substanță vâscoasă, dăunătoare. Zaharurile și polizaharidele din aceasta substanță favorizează formarea bacteriilor în apă, ceea ce scurtează rapid durata de viață a celorlalte flori. Un alt aspect care duce la ofilirea florii este ca această substanță densă blocheză captarea apei prin tijă. Florile de primăvară, cele care cresc din bulbi, au tije mucilaginoase și sunt reprezentative pentru gradul de toxicitate.
Narcisele, frumoasele flori în formă de trompetă, sunt foarte toxice și afectează speciile cărora li se alătură în vasul cu apă. Foarte interesant este că, dacă le punem împreună cu lalele, narcisele le vor schimba culoarea în galben, din cauza substanței eliminate. Evită să asociezi narcisele cu alte flori, dacă vrei să le salvezi viața celor din urmă.
Lalelele nu atrag doar antipatia narciselor, ci și pe cea a liliacului, din cauza căruia se pot ofili.
Zambilele și calele elimină de asemenea acestă substanță toxică care omoară alte flori, de aceea este recomandat să le țineți într-o vază separată.
Alte flori toxice sunt garoafele. Dacă sunt așezate în vasul cu apă alături de trandafiri, ele le vor scurta viața.
Pe lista celor mai toxice plante se află lăcrămioarele. Oricât de mult le iubim pentru parfumul suav și florile delicate, cel mai bine este să le admirăm singure, nu împreună cu alte flori.
Florile care se influențează pozitiv
Bineînțeles că multe flori se iubesc unele pe celelalte și nu au o problemă să locuiască împreună în vaze sau în aranjamentele florale.
Cel mai important este sa eviți alăturarea florilor toxice cu alte specii. Totuși, în acest sens există și unele excepții pozitive. De exemplu, narcisele, chiar dacă sunt dăunătoare, cresc durata de viață a irișilor.
Trandafirii din gradină își intensifică parfumul seducător în preajma cepei, usturoiului sau a pătrunjelului.
Lavanda este benefică pentru multe flori, deoarece ține la distanță dăunătorii prin mirosul său intens.
Acum că ai aflat cum se împacă florile unele cu altele cu siguranță nu vei mai avea o problemă cu ofilirea spontană!