Cosul traditional de Paste
Pastele este cea mai importanta sarbatoare a Bisericii Ortodoxe. Invierea Domnului este un prilej de bucurie si de intalnire cu oamenii dragi, rude apropiate, prieteni si cunoscuti. Insa, pe langa obiceiurile familiale, trebuie sa tinem cont si de traditiile religioase si populare ale acestei sarbatori, tocmai pentru a-i intelege, cu adevarat, toate sensurile!
Un element-cheie al sarbatorii este tocmai cosul traditional de Paste ce urmeaza a fi sfintit in noaptea Invierii si apoi daruit familiei sau persoanelor importante din viata noastra. Insa, in febra pregatirilor, cu siguranta veti avea nevoie de ajutorul nostru pentru a va usura munca! V-am pregatit cosul cadou Paste Fericit pentru a-l darui celor dragi si pentru a va bucura impreuna cu ei de marea sarbatoare.
Cosul traditional de Paste: istorie si semnificatii
Cosul traditional de Paste a intrat in traditia ortodoxa pascala acum cateva sute de ani, pornind din Europa de Est, din mediul rural, unde bucuria Invierii Domnului trebuia impartasita in intreaga comunitate. Era imposibil sa mergi la vecinul tau si sa ii spui Hristos a inviat fara sa imparti cu el bunatatile de acasa. 0amenii se intalneau la biserica in noaptea Invierii si, asa cum se intampla si astazi, aduceau cate un cos incarcat cu mancare pentru a primi binecuvantarea preotului. Stim cu totii ca Pastele incheie perioada indelungata a Postului Mare, timp in care credinciosii nu consuma carne, lapte si oua. Sfintirea cosurilor insemna, de fapt, sfintirea tuturor bucatelor de acasa, iar fiecare trebuia sa imparta din bunuri si celor nevoiasi.
Ce contine cosul de Paste?
Cosul traditional contine, in general, mancarea specifica sarbatorii, pe care fiecare o pregateste pentru masa de Paste: drob de miel, friptura, branza, pasca etc. Insa, niciodata nu trebuie sa lipseasca ouale incondeiate, cozonacul traditional si vinul rosu! Fiecare dintre aceste elemente are o simbolistica aparte.
Ouale rosii incondeiate simbolizeaza, generic, Invierea Domnului. Insa simbolurile oului - si apoi ale oului vopsit - isi au radacinile in epocile precrestine. Oul a fost dintotdeauna asociat fertilitatii, belsugului si nu in ultimul rand, vietii! Invierea Domnului este plina de intelesuri, potrivit traditiei crestine: Iisus a biruit Moartea prin propria moarte si a inviat din morti pentru a ridica lumea din pacat. Culoarea rosie reprezinta sangele varsat prin rastignire.
Cosul cadou Paste Fericit este incarcat cu bunatati, imbinand traditia cu deliciul; ouale atent incondeiate, cozonacul proaspat si pufos, vinul rosu si iepurasul de ciocolata, toate asezate cu gust intr-un cos elegant, sunt gata pentru a fi daruite persoanelor dragi!
De Paste nu lipsesc florile
Odata cu Invierea lui Iisus Hristos, renaste intreaga natura. Oare cum am putea ilustra acest lucru daca nu prin intermediul florilor? Cosul cadou Paste Fericit este insotit de un minunat buchet din crini parfumati, crizanteme si floricele primavaratice. Asa cum am scris in articolul Ce flori alegem pentru buchetul de Paste, crinul este protagonistul buchetului pascal prin simbolurile sale. De multe ori, culoarea pura a acestei flori a fost asociata nevinovatiei Mantuitorului! Totodata, crinul este o floare regala prin excelenta, atribuita divinitatii.
Sarbatoriti impreuna cu cei dragi Sfanta Sarbatoare a Invierii si trimiteti-le complimentele Dvs. insotite de minunatul cos cadou Paste Fericit!
Pentru mai multe buchete de flori pentru sarbatori, vizitati site-ul Livrare Flori Bucuresti.