Brad in ghiveci - cum il ingrijim si cand il plantam
Craciunul acesta m-am decis sa imi cumpar un bradut natural. Asa ca, in spiritul unei atitudini benefice pentru mediul inconjurator, m-am gandit ca cel mai potrivit ar fi un bradut in ghiveci. Dupa multe cautari pe internet si intrebari puse prietenilor care au infruntat problema replantarii bradutului, am realizat un lucru important: bradutul din ghiveciul meu are viata la fel ca o floare in ghiveci. De aceea, pentru a putea asigura un viitor frumos bradutului tau, iata ce te sfatuiesc sa faci!
Brazi in ghiveci - o atitudine 100% ecologica si fericita
De brazii naturali ma leaga toate amintirile sarbatorilor de iarna. Craciunul din copilaria mea are miros de brad si portocale, rasuna a colinde si ii aduna pe toti cei dragi mie in jurul mesei incarcate. Totusi, toata frumusetea sarbatorilor se termina tragic, cu bradul nostru drag si iubit (pe care il strangeam foarte tarziu tocmai din cauza aceasta) infipt in pamant in curtea bunicii. Erau acolo, in acel gest, toata neputinta noastra...
Daca pe atunci nu exista inca ideea de brad cu radacina, astazi un sondaj arata ca romanii au inceput sa fie mai receptivi la ideea de a cumpara un brad in ghiveci. Majoritatea brazilor cu radacina sunt comandati pe internet. Asa am facut si eu pentru a evita partea "neplacuta" a situatiei: un brad in ghiveci nu e un simplu brad pe care il poti lua in spinare si gata. Un brad in ghiveci va cantari 10-15 kg cu tot cu pamantul si ghiveciul in care este pus. De asemenea, chiar si cu o masina mi-ar fi fost greu sa il transport tocmai pentru ca nu puteam sa il culc, asa cum as fi facut cu un brad fara radacina.
Brazi in ghiveci - aclimatizare si intretinere
Daca te-am convins sa comanzi un brad in ghiveci, iata cateva lucruri care te vor ajuta mult, mai ales daca vrei sa te bucuri de bradutul tau si Craciunul viitor, cine stie? Poate chiar impodobindu-l in curte! Brazii, stim foarte bine, cresc la temperaturi scazute, iar iarna la sub zero grade. Au nevoie de aer rece si de lumina. La fel ca florile, brazii naturali au o perioada de repaus, de hibernare, iar aceasta perioada se intampla iarna. In acest timp, practic, bradutul tau nu va inmuguri, nu va da frunze noi si nici nu le va pierde pe cele actuale.
- Sa incepem cu aclimatizarea: daca iti doresti sa aduci bradutul in casa sau in apartament si sa il tii aici pe perioada sarbatorilor, iti recomand sa il tii o zi sau doua in garaj sau in balcon, intr-un loc in care sa fie o temperatura de maximum 13 grade si unde sa aiba lumina suficienta.
- Urmeaza instalarea in casa. Curata-i ghiveciul de pamant si gaseste-i un loc potrivit: departe de sursele de caldura si la o temperatura de cel mult 20 de grade. Ai grija sa aerisesti zilnic camera in care ai asezat bradutul si sa ii pulverizezi apa pe frunze.
- Bineinteles, uda bradutul. In fiecare zi! Temperaturile din casa ta sunt destul de ridicate pentru el, asa ca, pentru a nu se deshidrata, vei avea grija sa ii pui o cana mare de apa (350 ml). Ai grija ca sub ghiveciul bradutului sa fie un recipient in care apa sa se scurga.
- Nu e nevoie de ingrasamant! Bradutul tau este in repaus, asa ca ingrasamantul i-ar face mai mult rau decat bine.
Bradutii in ghiveci sunt tare simpatici! Am hotarat ca anul acesta sa nu il impodobesc excesiv, mai ales ca are o cetina frumoasa si deasa, si sa ii cumpar luminite care nu degaja caldura. Tocmai pentru ca bradutilor nu le place caldura :) Este foarte important sa fim atenti la semnalele bradului nostru. Se pare ca nu e bine sa il tinem mai mult de doua saptamani in casa. Acele sale vor incepe sa cada si atunci vom sti ca e nevoie sa il scoatem afara.
Cum si cand replantam bradul in ghiveci?
Asa cum a existat o acomodare la inceput, trecerea bradutului din casa in gradina se face in acelasi fel. Cel mai potrivit loc ar fi o terasa/balcon unde sa fie tinut pana cand temperaturile nu mai sunt negative.
Groapa in care va fi mutat continutul ghiveciului trebuie sa fie de doua ori mai mare decat ghiveciul in care a stat bradutul. In zonele cu ierni grele, groapa se sapa inca din toamna si primeste un tratament deosebit. Dupa ce se sapa groapa, se umple cu diverse materiale (mulci) precum frunze, muschi, paie si rumegus si se acopera cu o folie/prelata pentru a nu ingheta. Dupa ce bradul este replantat in groapa facuta, se acopera cu pamant si se uda din abundenta.
Sunt foarte curioasa ce se va intampla la primavara cu bradutul meu deoarece intentionez sa ii port de grija. O sa il replantez chiar in curtea bunicilor, in amintirea brazilor din copilarie. Si, cine stie, poate plantez o mica padure in cativa ani! :)