Semnificatia coronitelor de brad
Foarte populare astazi, coronitele de brad sunt folosite ca element de decor si confera locuintei un iz de sarbatoare. Exista atat coronite de brad natural, cat si artificial, insa prima varianta este cea care are semnificatii aparte. Traditia coronitelor de brad dateaza de acum sute de ani, fiind un simbol adevarat al Craciunului prin toate elementele din care este confectionata. Afla in acest articol de unde provine traditia coronitelor de brad si ce simbolizeaza aceasta!
Traditia coronitelor din brad
Coronitele de brad au origini germanice si erau folosite ca element de decor pe masa, avand in interior lumanari aprinse. Pentru aceasta se foloseau crengute de brad natural, deoarece acestea simbolizau faptul ca natura va renaste in primavara si zilele vor fi mai prospere si mai luminoase. Locul in care acesta era asezata este foarte important, masa simbolizand uniunea, locul in care familia se aduna. Acest lucru este intarit de forma coronitei care semnifica unitatea, continuitatea, fidelitatea. In trecut, in centrul ornamentului se puneau lumanari, fiecare avand un simbol. Lumanarile rosii erau dedicate profetului, Betleemlui, pastorilor si ingerilor, iar cea alba insusi lui Iisus Hristos. In timp ce romano-catolicii privesc aceste coronite ca pe niste obiecte de cult, ortodocsii le folosesc indeosebi pe post de decoratiuni.
Simbolistica coronitei
In general, o coronita este confectionata din crengute de brad sau stejar vesnic si este ornata cu diverse accesorii, globuri, luminite, conuri de brad, fructe de padure de plastic sau beteala. Coronita nu doar ca ne aduce magia Craciunului in casa, ci ne aduce si noroc, prosperitate si protectie. Din perspectiva religioasa, simbolizeaza un ciclu de viata peren, nemuritor, dar mai ales triumful lui Iisus. Bradul natural reprezinta eternitatea prin durata mare de viata al acestuia si pastreaza vie in sufletul nostru atmosfera de Craciun. In trecut in Imperiul Roman se ofereau crengute verzi cu ocazia noului an. Acestea erau un motiv da a le ura celor dragi, familiei si prietenilor, sanatate si vigoare. In final, aceste crengute de brad au luat forma coronitelor de Craciun.
In prezent, coronitele se atarna pe usa sau la fereastra in semn de invitare a spiritului Craciunului in locuinta si pentru a aduce noroc. Semnificatiile nu mai sunt la fel de profunde precum in trecut, insa coronitele de brad sunt din ce in ce mai populare. Acestea au devenit mai mult un element decorativ in perioada Craciunului, fara conotatii religioase. Coronita este totodata un bun prilej de exprimare a creativitatii, pentru ca poate fi ornata in familie alaturi de copii. Coronitele de brad impresioneaza prin aspectul festiv si starile de bine oferite, intrucat in perioada Craciunului si a Anului Nou punem accentul pe generozitate, daruinta, familie si emotii puternice pozitive.