Metode pentru ingrijirea plantelor... cand nu suntem acasa!
Iata, am ajuns si la metodele efective de ingrijire a plantelor iubite. Bineinteles, exista in comert diverse sisteme automate de irigatie, dar costa destul de mult, asa ca multe persoane nu le iau in calcul. Mi-am propus sa va dovedesc faptul ca putem rezolva problema si singuri, fara prea mult efort. Astfel, de vom bucura de vacantale noastre fara grija florilor de acasa. Iata cum!
Inainte de toate, exista acele reguli nescrise de ingrijire a plantelor pe care trebuie sa le respectam pentru ca toate metodele pe care vi le voi recomanda sa poata functiona. Aceste reguli le-am scris mai devreme in articolul despre ce trebuie sa facem cu florile noastre cand plecam in vacanta, asa ca n-ar strica sa le recititi nitel...
Buuun! Acum ca am lamurit generalitatile, sa trecem la treaba, nu? :)
Metoda tubului comunicant
Un sistem foarte simplu de irigatie este cel al tubului comunicant (fig. 1). Puteti folosi, in acest sens, cate o sticla mare pentru fiecare planta sau o galeata voluminoasa pentru doua-trei plante (daca nu sunt foarte mari). Sticlele sau galeata se pun langa plante la o inaltime mai mare decat cea a ghivecelor (nu mai putin de 10 cm de pamantul plantelor).
Recipientele se umplu de apa, se pun in apropierea ghivecelor si se lasa descoperite pentru a asigura, totodata, si un ambient umed, prielnic. Vom avea nevoie de fasii de bumbac, fitile groase sau fire de lana impletite, suficient de lungi pentru ca un capat sa ramana pe fundul galetii/sticlei si celalalt capat sa fie introdus in pamantul plantei la o adancime de 2-3 cm.
Inainte de a ingropa capatul fasiei in pamant, aveti grija sa udati fasia foarte bine in totalitate. Daca ghiveciul este mai mare, folositi mai multe fasii pe care sa le pozitionati in diverse locuri din ghiveci. Va recomand sa faceti o incercare inainte de a pleca pentru a sti care este situatia si de cate fasii aveti nevoie. Puteti folosi cu incredere aceasta metoda daca aveti o kalanchoe delicata sau o begonie incantatoare.
In comert exista dispozitive mai putin "rustice" care absorb apa din sticla printr-un tubulet cu ajutorul unor "ciuperci" de ceramica. (fig. 2)
Rogojina magica
Cand avem multe plante de ingrijit, putem apela cu incredere la rogojina cu filtru, pe care o vom folosi ca in figura 3. Mama mea foloseste des aceasta metoda, mai ales cand are deplasari la serviciu. Ea are multe violete si ciclame diafane, iar de multe ori se ofera sa ingrijeasca si plantele vecinelor. Deci responsabilitatea este mai mare!
O parte a rogojinei va fi scufundata in apa, intr-un lighenas sau bol cu apa pe care il vom aseza mai jos decat plantele. Aceste rogojine speciale le gasiti la articolele de gradinarit si in florarii, unde veti gasi si indicatiile ideale pentru nivelul de apa. Rogojina va fi asezata pe o suprafata plata, rezistenta la apa (suportul de vesela al chiuvetei sau o portiune de plastic dur). Apa va urca prin capilaritate in pamant si astfel plantele vor fi udate constant.
Ce ne facem cu plantele mari?
Daca plantele sunt mari si au nevoie de multa umiditate, nu ne ramane decat cada din baie :)
Vara trecuta, avand in vedere ca ne mutaseram de curand si ca nu avuseseram cand sa imi dau seama daca vecinii mei sunt iubitori de flori, a trebuit sa ma reorganizez. Iata cum am facut pentru a-mi revedea fericita Dracena, Anthurium-ul - inflorit! - palmierul si Spatifilum-ul, sanatoase tun!
Le-am aranjat frumos in cada, punand pe fund un grilaj din plastic (ca sa nu stric cada). Am inaltat plantele cu ajutorul altor ghivece puse invers, astfel incat sa nu atinga apa din cada. Puteti folosi si alte recipiente, dar aveti grija sa nu absoarba apa si sa nu se strice din cauza apei.
Apoi am taiat in fasii subtiri o bucata mai veche de panza din bumbac. Nu am avut timp sa merg la florarie si sa caut din acelea gata pregatite... Cred ca am umplut toate bolurile mari din casa cu apa si apoi le-am asezat la inaltime fata de plante. Am aranjat cu atentie fasiile de panza in boluri si in ghiveciul cu pamant. (fig. 4, 5, 6)
Am fost plecata o luna si am folosit trei boluri mari. Inainte de a pleca, am umplut si cada cu apa, avand grija ca ghivecele cu flori sa nu o atinga. Am lasat fereastruica baii deschisa, usa baii deschisa pentru a intra lumina din camera si, evident, draperiile din camera deschise.
Iata ce am gasit:
Plantele in forma maxima, palmierul cu o frunza noua :), la fel si dracena, iar florile in perfecta stare. Daca nu trebuia sa facem baie in seara aceea, cred ca le lasam acolo: au primit un tratament mai bun decat l-ar fi avut in mod normal! (fig. 7, 8)
Cam acestea ar fi sfaturile mele pentru cei ce nu au vecini gospodari sau care nu au de unde sa faca rost de un home-sitter. Sunt sigura ca plantele voastre va vor multumi :)
Vacanta placuta!