Kalanchoe, planta zambetului
Kalanchoe (sau Calansoe, popular Calandiva) este o planta suculenta, mica si robusta, cu flori specifice, colorate in culori vii. Robert Blossfeld, comerciant de seminte din Germania, a fost primul care a observat potentialul acestei flori si a adus-o din Madagascar ca planta de apartament. Se intampla prin anii `30... De atunci, europenii au inceput sa o aprecieze, sa o iubeasca pentru aspectul mereu proaspat si starea de spirit pe care o creeaza. Stiati ca cercetarile stiintifice au demonstrat ca delicata Kalanchoe este generatoare de gandire pozitiva?
Despre Kalanchoe
Genul Kalanchoe apartine familiei Crassulaceae. Exista mai multe specii, toate recunoscute pentru frumusetea lor: Blossfeldiana, Beharensis, Uniflora, Daigremontiana (palarie mexicana), Tubiflora, Marmorata etc. Nu vom insira denumirile celor 130 de specii! Cea mai cunoscuta este Kalanchoe Blossfeldiana, cu micutele-i flori in culori minunate ce dureaza mult timp (cel putin 2 luni, cu o reinflorire rapida).
Kalanchoe - sfaturi de ingrijire
- Temperatura si lumina. Kalanchoe are nevoie de multa lumina si suporta chiar si razele directe ale soarelui, cu conditia sa fie dimineata sau iarna, cand nu exista riscul ca frunzele sa fie arse. Vara vom avea grija sa nu stea mai mult de doua ore in soare, dimineata devreme sau la apus. Temperatura ideala este de 20-25 grade, dar planta tolereaza intre 7 si 35 de grade! Atentie! Kalanchoe infloreste iarna doar daca ii mentinem o temperatura constanta de 15 grade!
- Apa. Speciile Kalanchoe trebuie udate moderat in timpul primaverii si al iernii, de obicei atunci cand observam ca pamantul s-a uscat. Toamna si iarna vom uda planta numai atunci cand este uscat de tot si, cu cat temperatura este mai joasa, cu atat vom pune mai putina apa. Sub 10 grade vom inceta sa udam Calandiva.
- Schimbarea ghiveciului. Kalanchoe are nevoie de ghiveci si pamant nou in fiecare an. Vom folosi un pamant pentru cactusi la care vom adauga putin nisip. Pentru evitarea acumularilor de apa ce pot dauna plantei, vom pune sub ghiveci pietricele pentru a favoriza scurgerea apei in exces.
Pentru a favoriza transpiratia pamantului si evaporarea apei in exces, va recomandam un ghiveci din lut!
- Ingrasamant. Din primavara si continuand toata vara, vom folosi ingrasamant de doua ori pe luna, avand grija sa nu punem mai mult de jumatate de doza o data. In restul anului vom intrerupe procedeul.
In ceea ce priveste tipul ingrasamantului de administrat, in comert exista multe tipuri, insa cititi cu atentie prospectul si compozitia. Pentru Kalanchoe, o producatoare de flori prin excelenta, este de preferat sa folosim ingrasamant mai bogat in Potasiu (K), cu continut de Azot (N), fosfor (P), fier (Fe), magneziu (Mn), zinc (Zn), importante pentru o crestere corecta si echilibrata. Carenta de Zn poate dauna plantei!
Kalanchoe - inflorire
Perioada de inflorire depinde de specie. Pentru ca Kalanchoe sa infloreasca, tineti cont ca aceasta are nevoie de cel putin 10 - 12 ore de lumina pentru a inflori. Daca ii putem asigura acest lucru, ne putem bucura de flori si de Craciun!
Odata trecute florile unui buchetel, vom avea grija sa ii taiem particica de tulpina de la prima pereche de frunze (de sus in jos) si, daca doriti o inflorire cat mai grabnica, schimbati-i ghiveciul cand florile se usuca complet. Veti avea o surpriza foarte placuta!
Kalanchoe la frizer
De obicei nu este nevoie sa tundem planta. Vom elimina simplu frunzele ce treptat se usuca pentru a evita imbolnavirea. O practica obisnuita este tunderea varfurilor tulpinilor cu frunze, lucru ce va favoriza dezvoltrea inflorescentelor si, mai mult, va face mai deasa tufa de frunze. Aveti grija ca instrumentul pe care il folositi sa fie curat si dezinfectat (la flacara).
Kalanchoe - Curiozitati
- Kalanchoe-monstru. Specia daigremontiana are frunze cu diverse modele, capabile sa se agate de orice pentru a face apoi radacini in locul respectiv, chiar daca este vorba despre un covor sau o mocheta! Este vorba despre o specie foarte rezistenta ce are nevoie de lumina, mai putin de apa si ingrasamant.
- Urechea de elefant. Acesta este numele dat speciei Kalanchoe beharensis, originara din Madagascar, cu frunze mari (pana la 20 cm) in forma de inima dantelata pe margini, acoperite de pori fini care la soare capata nuante rosiatice. Frunzele tinere si inflorescenta sunt, insa, argintii! tulpina subtire poate ajunge, in natura, inaltimea de 3,5 m, iar la noi, daca sta afara, depaseste un metru inaltime. Daca o cultivam in ghiveci, ea nu va face flori - mare pacat, avand in vedere culorile vii, galben si violet.