Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriToamnăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Flori parfumate și parfumuri florale

Flori parfumate și parfumuri florale

Mirosul este unul dintre cele mai importante simțuri. Un parfum plăcut stârnește admirație și provoacă bucurie și curiozitate. Experiența olfactivă oferită de parfumuri este unică, deoarece fiecare combină mirosuri fermecătoare, aflate în perfectă armonie. Există o gamă variată de arome create special pentru diferitele gusturi ale oamenilor. Fiecare se simte atras de un anumit miros, iar de cele mai multe ori asociem acest miros cu anumite momente plăcute prin care am trecut. Parfumul este o adevărată semnătură a persoanei care alege să îl poarte și are un rol deosebit în viața socială.

Cum se clasifică parfumurile?

Cea mai ușoară modalitate de a înțelege diferitele tipuri de parfumuri este Roata parfumului. Aceasta este o diagramă circulară, care grupează parfumurile pe familii, în funcție de caracteristicile olfactive comune.

Astfel, principalele tipuri de parfumuri sunt:

  1. parfumurile florale
  2. parfumurile orientale
  3. parfumurile lemnoase
  4. parfumurile fresh

1. Parfumurile florale

Parfumurile florale compun o mare familie, plină de arome care mai de care mai interesante. Mirosul florilor creează o senzație aparte și te trimite într-un tărâm magic, precum o grădină plină de flori. Îți trezește sentimente pe care cu siguranță le-ai mai experimentat în momentele frumoase ale vieții. Notele florale sunt delicate, feminine și cuceresc rapid simțurile oricărei persoane. De aceea, cele mai cumpărate parfumuri din toate timpurile fac parte din această categorie.

Aromele florale au și ele mai multe variații:

  • parfumuri florale
  • parfumuri cu note florale delicate, potrivite persoanelor care își doresc un miros suav și seducător, precum cel de iasomie
  • parfumuri florale cu note orientale, perfecte pentru cei care preferă parfumurile intense și iubesc acordurile florale. Condimentele folosite accentuează mirosul florilor și conferă o aromă puternică, luxuriantă.

Exemple de parfumuri florale: Dior J'adore, Dolce & Gabbana Pour Femme, Givenchy l'Interdit (cu note orientale).

2. Parfumurile orientale

Grație ingredientelor unice, aromele intense, calde și opulente ale Orientului au atras întotdeauna oamenii. Parfumurile orientale aduc în prim-plan intensitatea condimentelor și a plantelor aromatice. Mirosurile sunt intense, cuceritoare și atrag atenția oricui. Sunt adesea folosite scorțișoară, mosc, șofran, cardamom, piper, anason, ciocolată, cafea și vanilie. Toate acestea sunt mixate armonios în parfumuri de lux, pline de personalitate. 

Parfumurile orientale sunt seducătoare, special create pentru a ieși din tipar și a cuceri simțurile celor din jur. Cei care le folosesc capătă o încredere mai mare de sine și devin mai aventuroși.

Categoria principală se împarte în mai multe subcategorii:

  • parfumuri cu note orientale delicate
  • parfumuri orientale
  • parfumuri cu note orientale lemnoase

Orice categorie ai alege, trebuie să știi că toate aceste parfumuri au un miros intens, ce persistă timp îndelungat.

Exemple de parfumuri orientale: Paco Rabanne Olympea, Bvlgari Goldea, Versace Crystal Noir.

3. Parfumurile lemnoase

Categoria parfumurilor lemnoase este cea mai populară alegere a bărbaților. Aceste note seamănă cu cele orientale, fiind intense și voluptoase, însă mirosul este mai mult fresh decât condimentat. Aromele provin din natură - sunt folosite mirosuri de copac, de lemn ars, scoarță sau rădăcini. Există o mare varietate de esențe lemnoase, cum ar fi notele de cedru, de lemn de trandafir, de abanos, de santal și popularul oud.

Parfumurile lemnoase se împart în:

  • parfumuri lemnoase
  • parfumuri cu note lemnos-umede
  • parfumuri cu note lemnos-uscate (sau cu note de piele, la care se folosesc tonurile de tutun, mesteacăn, ienupăr, mirt, labdanum, vetiver, lemn ars și tonuri de animale)
  • parfumuri lemnoase aromatice Fougère. Această familie a luat naștere de la parfumul Fougère Royal creat de Paul Parquet, cel care a folosit pentru prima dată componenta de parfum sintetic cumarină, un acord dulce derivat din boabele de tonka. Mirosul obținut este unul fresh, asemănător cu iarba proaspăt tăiată. Parfumul Fougère Royal avea și tonuri de bergamotă, salvie, lavandă dulce, tonuri florale, vanilie și mușchi de stejar.

Exemple de parfumuri lemnoase: Calvin Klein In2U Homme, Versace Eros Homme (aromatice)

4. Parfumurile fresh

Parfumurile fresh sunt o categorie potrivită pentru sezonul primăverii. Prin mirosurile de ocean, ierburi și citrice, ele te aduc mai aproape de natură. Adesea sunt combinate cu plante aromatice, care le oferă intensitate.

La rândul lor, parfumurile fresh se împart în:

  • parfumuri citrice, care au o istorie îndelungată, fiind populare încă din vremea lui Napoleon Bonaparte. Sunt parfumuri lejere, potrivite pentru sportivi sau pentru sezonul cald. Mirosul citricelor stimulează starea de bine și energia. Cele mai folosite note sunt cele de portocală, lămâie, bergamotă, grapefruit și tei. 
  • parfumuri fructate
  • parfumuri acvatice, unde regăsim notele clasice de lotus, de sare marină și de nuferi, alături de tonuri în contrast, cum ar fi algele marine. 
  • parfumuri de plante, care folosesc de obicei acorduri florale sau lemnoase, împreună cu frunze, mușchi și alte elemente din natură.

Exemple de parfumuri fresh: Jimmy Choo for Women (cu note fructate), Armani Acqua di Gio (note citrice).

Ce flori sunt folosite de obicei în industria parfumurilor?

Parfumurile florale sunt realizate de obicei dintr-o combinație armonioasă între mai multe acorduri. Cele mai importante note sunt cele de trandafir și iasomie. Însă, orice floare poate fi folosită pentru a obține o esență magică ce ne răsfață simțul olfactiv. Se utilizează foarte des și crinii, bujorii, lăcrămioarele, magnoliile, irișii, freziile, tuberozele, floarea de portocal, frangipani și lavandă.

Trandafirul

Tandafirul este ingredientul de bază în cele mai elegante și rafinate parfumuri. Orice femeie se simte aproape de mirosul de trandafir, deoarece acesta este asociat cu momentele frumoase ale vieții. Aroma acestor minunate flori este de neînlocuit în industria parfumurilor.

Cele două specii principale de trandafir care se utilizează sunt Rosa centifolia, regăsită în Franța și Rosa damascena situată în țările arabe. De multe ori, trandafirul de damasc este special cultivat pentru obținerea parfumurilor.

Este demonstrat că mirosul trandafirilor crește buna dispoziție, are un efect calmant și acțiune afrodiziacă.

Iasomia

Din punct de vedere etimologic, cuvântul "iasomie" provine de la persanul yasmine, care însemna "darul lui Dumnezeu". Nu este o coincidență faptul că iasomia este cea mai prețuită floare din industria parfumeriei. Chiar dacă există peste 200 de specii, doar două sunt utilizate: Jasmine sambac și Jasmine grandiflorum.

Pentru a obține o cantitate de 1kg de extract pur de iasomie sunt necesare aproximativ 750 de kg de flori. Iasomia este una dintre cele mai scumpe materii prime și de obicei acordul este recreat sintetic.

Mirosul iasomiei este proaspăt, suav, cu note dulci. Aroma unică a acestei flori se regăsește în celebrul parfum Chanel no 5.

Fragipani

Fragipani (plumeria) este o floare exotică, cu un colorit variat, în nuanțe de galben, roz sau alb. Este originară din regiunile tropicale din Asia de Sud-Est, Caraibe și Brazilia. Este nota principală din parfumurile orientale florale cu un miros inedit.

Frangipani este o floare de o complexitate olfactivă rară, care te poartă cu gândul către insulele paradisiace. Aroma florilor este una intensă, tropicală și se poate asemăna cu mirosul trandafirilor, gardeniilor, ananasului, bomboanelor sau condimentelor. Fragipani îmbină într-un mod surprinzător mirosul floral, catifelat, cu note ușoare de migdale, vanilie și citrice.

Narcisa

Narcisele sunt printre puținele flori sălbatice folosite pentru producerea parfumurilor. Ele cresc în păduri și câmpuri din Europa și Africa, însă la scară largă sunt cultivate în Asia

Florile albe sunt cel mai des folosite datorită parfumului puternic, cu note de miere, vegetație și fân. Parfumul obținut din narcise este dulce, intens și are un preț foarte ridicat. Acest lucru se datorează faptului că sunt necesare 500 de kg de flori pentru doar 1 kg de esență. Aroma este incredibil de puternică și extractul se folosește în cantități foarte mici, pentru că mirosul este copleșitor.

Floarea de portocal

Din portocalul amar se obțin foarte multe arome - atât din fructe, cât și din flori, frunze sau tulpini. Notele obținute sunt diverse, floarea de portocal putând avea un miros proaspăt, ca un săpun curat și în același timp o notă animalică, intensă.

Floarea este un parfum în sine, de aceea este utilizată ca notă principală. Esența pură de floare de portocal este un produs de lux, al cărui preț este de aproximativ 7000 de Euro pe kilogram.

Portocalul amar produce alte 3 esențe utilizate foarte des în parfumerie. Din tulpini și frunze se obține petitgras-ul, cu un miros lemnos și revigorant. Din fructe se obține esența de portocal amar, care amintește de mirosul mandarinei. Din flori se poate extrage și neroli, o aromă obținută prin distilarea cu abur, spre deosebire de esența de floare de portocal pură, realizată cu ajutorul solvenților volatili.

Cum se realizează parfumurile florale?

Pentru că în ultimul secol industria parfumurilor a luat amploare, iar tehnologia s-a dezvoltat substanțial, multe dintre acordurile florale mult iubite se obțin astăzi artificial. Totuși, de multe ori marile branduri aleg să utilizeze flori pentru realizarea unui parfum de calitate

Primul pas înaintea procesului de fabricație este recoltarea florilor. Chanel și alte branduri de lux au propriile câmpuri de flori pentru parfumurile lor, deoarece utilizează preponderent notele florale.

Metodele de extracție sunt numeroase și sunt selectate în funcție de particularitățile materialului vegetal. Cea mai veche modalitate de obținere a uleiului și apei florale este distilarea. Macerarea și enfleuraj-ul sunt metode de extragere a uleiului prin folosirea grăsimilor încălzite. Florile delicate, care nu suportă căldura, trec prin procesul de parfumare, un procedeu revoluționar. Iasomia, de exemplu, este supusă acestui procedeu prin care se depune pe o tăbliță de sticlă un strat de grăsime. Această etapă trebuie repetat până la saturația grăsimii, urmată de extragerea esenței cu alcool.

Petru florile al căror miros este dificil de extras, cum ar fi lăcrămioarele sau gardenia, se utilizează tehnica Head Space. Floarea nu trebuie extrasă din sol, pentru că va fi acoperită direct de o cupolă din sticlă umplută cu un gaz neutru, care extrage mirosul florilor.

Există multe procedee de obținere a esenței, unele nefiind disponibile publicului larg.

Curiozități din lumea parfumurilor

Coco Chanel și parfumul Chanel no. 5

Parfumul Chanel no. 5 a fost creat în anul 1921 de Ernest Beaux pentru casa Coco Chanel. Deși au trecut 100 de ani de la crearea sa, numele acestui parfum este cunoscut pe tot globul.

La momentul acela, Coco Chanel era deja un fenomen în cercurile de modă din Franța, reprezentând fără doar și poate femeia modernă a acelor timpuri, femeia independentă. Exact acesta a fost și laitmotivul parfumului Chanel no. 5, creat special pentru a reprezenta noul statut al femeii, concept care se regăsea bineînțeles și în designul hainelor create.

Coco s-a născut într-o familie de țărani, cu un tată vânzător de țesături și o mamă croitoreasă. În adolescență își pierde mama și este trimisă la o mânăstire cisterciană. Ulterior, reușește să lucreze pentru cei mai influenți oameni de la vremea respectivă, unde ia contact cu parfumurile aristocratelor. Contrar așteptărilor, Coco Chanel era deranjată de mirosul femeilor din acea vreme, de parfumurile cu arome preponderent de mosc. Acest ingredient oferă un miros pătrunzător, greoi și deosebit de pregnant, cu care tânăra nu rezona. Chiar dacă plecase de mult de la părinți, mirosul proaspăt al săpunului din casă îi rămăsese impregnat în minte și în suflet. O amprentă care o va face câțiva ani mai târziu sa revoluționeze industria parfumurilor.

Coco Chanel a lansat o adevărată provocare în rândul parfumierilor, fiind foarte greu la acel moment să se realizeze un parfum cu arome proaspete, care să și persiste. Cel care a reușit să creeze aroma perfectă, de care ne bucurăm și astăzi, este Ernest Beaux, parfumierul care lucrase pentru familia regală rusă. Printr-o întâmplare, Beaux și Chanel iau contact pe Coasta de Azur, într-una dintre vacanțele acesteia și astfel, el accepta provocarea. Câteva luni mai târziu, parfumierul îi prezintă clientei sale zece mostre, numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Decizia este rapidă, mostra câștigătoare fiind cea cu numărul 5. Despre număr, creatoarea de modă spunea ca îi poartă noroc, iar numele noului parfum îl va prelua: "Chanel no. 5".

Conform unei legende, respectiva mostră ar fi apărut dintr-o greșeală a asistentului lui Beaux. Se spune că acesta a adăugat o doză dintr-o substanță chimică numită aldehidă, care emana un miros de săpun, într-o cantitate mult mai mare decât se obișnuia atunci. Această greșeală ar fi făcut ca numărul 5 să atingă o coardă sensibilă a distinsei Gabrielle "Coco" Chanel și să revoluționeze întreaga industrie.

Compoziția celebrului parfum debutează cu aldehide, ylang-ylang, neroli și citrice. Ulterior te lasă învăluită de acordurile florale, de trandafiri, lăcrămioare și iasomie. Notele de bază sunt reprezentate de ambră, cu vanilie gurmandă, santal cald și paciuli oriental.

Insectele iubesc parfumurile florale

Insectele sunt atrase de mirosurile dulci și de parfumurile florale. Din acest punct de vedere, țânțarii reprezintă cea mai mare problemă pentru oameni.

Așadar, dacă ai de gând să faci o plimbare nestingherită prin parc sau să petreci timp liniștit la iarbă verde, evită parfumurile dulci și florale. Riști să devii atracția principală a albinelor, muștelor și țânțarilor.

Florile albe sunt cel mai des folosite la producerea parfumurilor

Chiar dacă majoritatea florilor sunt apreciate pentru coloritul unic, cele albe se remarcă prin mirosul deosebit. Acest lucru se datorează faptului că polenizarea are loc prin insectele care sunt atrase de culorile vii, iar florile albe compensează acest lips prin mirosul puternic. De aceea, în industria parfumeriei, florile utilizate sunt preponderent albe, iar cele mai bune exemple sunt iasomia, lăcrămioarele, gardenia sau floarea de portocal.

Cum să faci parfum acasă, din petalele florilor preferate?

Dacă îți dorești un parfum original, doar al tău, cel mai simplu este să-l faci chiar tu. Pe langă faptul ca e cool să porți propriul parfum, poate să fie și mult mai sănătos.

Alege florile preferate și notele secundare, care să le completeze frumos. În exemplul nostru, noi am ales să facem un parfum suav de iasomie.

Ingrediente:

  • 100g flori proaspete de iasomie (ține totuși cont că aceasta nu este o regulă - alege cantitatea și tipul florilor în funcție de intensitatea olfactivă dorită - cel mai probabil vei face mai multe încercări până la obținerea parfumului perfect)
  • apă de flori de portocal
  • ulei esențial de vanilie
  • alcool etilic sau votcă
  • un recipient din sticlă
  • o sticluță cu pulverizator sau cu bilă
  • o strecurătoare sau o pânză fină
  • o linguriță sau un vas gradat

Primul pas este să speli florile, pentru a le curăța de orice impuritate. Între timp, pune 150ml de apă pe foc. Când începe să fiarbă, torn-o peste iasomie și lasă florile în apă timp de 15 minute. Strecoară apoi amestecul, repetând procedeul până când apa devine limpede.

Toarnă lichidul rezultat în recipientul cu pulverizator și adaugă două lingurițe de alcool, o linguriță apă de flori de portocal și cinci picături de ulei esențial de vanilie (evident, poți ajusta cantitățile în funcție de preferințele tale).

După ce ai finalizat întregul proces, agită bine recipientul până lichidul devine omogen și lasă-l la rece peste noapte. A doua zi, parfumul poate fi utilizat și apreciat!

Aranjamente florale din articol

Parfum Christian Dior J'adore Parfum Christian Dior J'adore
J'adore este cel mai popular parfum de dama creat de renumita casa franceza Christian Dior, fiind de peste 20 ...
599 lei
Stoc epuizat
Parfum Givenchy L'Interdit Parfum Givenchy L'Interdit
L'Interdit este noul parfum al celebrei case Givenchy construit pe contrastul subtil dintre un buchet de ...
499 lei
Stoc epuizat
Parfum Dolce & Gabbana Pour Femme Parfum Dolce & Gabbana Pour Femme
Unul dintre cele mai populare parfumuri de tip luxury, cu tenta florala (iasomie, floare de portocal) si ...
350 lei329 lei
Stoc epuizat

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.