Dracena, copacelul fericirii
Chiar daca numele acestei plante nu ne spune multe odata auzit, va asiguram noi ca este vorba despre una dintre cele mai raspandite plante de apartament. Numele provine din limba greaca, drakaina sau femela dragonului si are legatura cu specia din care de milenii se extrage o rasina speciala utilizata drept colorant pentru nuanta sange de dragon. Dar nu numai acest aspect o face interesanta: dracena are frunze minunate, mereu verzi, iar planta propriu-zisa este un adevarat purificator al aerului!
Speciile dracenei sunt multe, majoritatea originare din Africa tropicala, dar prezente si in Asia; toate plantele ce cresc in natura sunt arbusti mari sau copacei cu tulpina neteda, dreapta, cu ramificatii rare si cu frunze grupate in tufe numai spre varful ramurilor. In serele florariilor pot creste numai anumite specii, D. massangeana, D. marginata, D. sanderiana, D. deremensis, avand cam aceleasi exigente de ingrijire. Tot din genul Dracena face parte si cunoscutul bambus norocos - lucky bamboo!
In mediul natural, dracena infloreste! Acest lucru are loc si la plantele din ghiveci, de obicei primavara, iar casa se umple de un parfum intens si placut.
Cum ingrijim dracena
Calitatea speciilor dracena consta in obisnuirea rapida pana si la conditiile extreme, de aceea pot fi asezate langa canapea, pe scari, in magazine sau birouri. Desi pot supravietui conditiilor nefavorabile, asta nu inseamna ca se simt bine totdeauna; daca lumina si clima nu sunt potrivite, dracena nu va inflori, apoi si frunzele vor avea de suferit, decolorandu-se sau fiind foarte sensibile la diverse boli. Avand in vedere ca elementul decorativ principal este foliajul, sa invatam sa le ingrijim corect!
- Lumina. Desi pot trai si in locurile intunecate ale casei, dracena nu va refuza lumina, cu conditia ca aceasta sa fie difuza, deci nu foarte puternica. Un loc langa fereastra este perfect, cu conditia sa nu bata soarele. Daca aveti posibilitatea, mutati dracena la aer curat vara, la umbra.
- Temperatura. Fiind o planta din tarile calde, dracena nu iubeste frigul. Dracena creste frumos in locuri cu temperaturi ridicate (26 grade). Sub 15 grade, devine foarte sensibila si se poate imbolnavi.
- Apa. Desi rezista perioadelor lungi de seceta, revenindu-se rapid odata ce e udata, trebuie sa ii daruim apa necesara regulat, mai ales cand este cald sau caloriferele sunt pornite. Acest lucru va contribui la infrumusetarea tufelor de frunze. Un alt factor important este umiditatea, pe care o putem asigura prin pulverizarea frunzelor. Altfel, riscam sa vedem frunzele uscate la capete! Si, bineinteles, atentie la acumularile de apa!
- Pamant. Ghiveciul dracenei va fi schimbat o data la doi ani, primavara. Daca dracena are conditii optime, s-ar putea sa aiba nevoie de o astfel de schimbare in fiecare an deoarece va creste mai repede. Un factor important in cresterea dracenei este tocmai spatiul pentru radacini! Se folosete un pamant cu continut de turba.
- Ingrasamant. In timpul primaverii si al verii, dracena va primi ingrasamant saptamanal. Ideal ar fi cel lichid, administrat impreuna cu apa, in cantitate minimala (1/3 din doza recomandata pe prospectul continutului). In timpul toamnei si al iernii nu vom folosi ingrasamant. In cea ce priveste tipul, trebuie sa va informam ca ingrasamantul ales de Dvs. trebuie sa contina Azot (N) si Potasiu (K) in cantitati mai ridicate.
Secretul unei plante frumoase:
- Aveti grija sa inlaturati intotdeauna frunzele uscate cu ajutorul unei forfecute (dezinfectate).
- Aveti grija de frunzele dracenei, curatandu-le din cand in cand cu o panza umezita. Frunzele strang, de obicei, smog, praf, particule de ulei etc.
- Daca e primavara, scoateti dracena la aer praspat! Cititi mai multe in articolul Plante de interior: sa le trezim la viata!