De ce putrezesc radacinile orhideei Phalaenopsis?
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta iubitorii de orhidee este putrezirea radacinilor sau incretirea frunzelor. Acest lucru este consecinta udarii exesive a plantei. Orhideea nu este pretentioasa din acest punct de vedere si nu trebuie udata foarte des.
Afla in acest articol cum sa-ti ingrijesti corect orhideea si cum o poti salva in urma putrezirii!
Cum trebuie udata orhideea?
Orhideea Phalaenopsis este cea mai intalnita planta de apartament datorita ingrijirii acesteia usoare si infloririi ei pe tot pracursul anului. Pentru a-i pastra frumusetea trebuie sa o ingrijesti corespunzator. Udarea excesiva produce putrezirea radacinilor, iar orhideea nu mai poate sa absoarba apa si nutrientii din sol. In acest moment, orhideea traieste doar cu ajutorul apei aflate in frunze prin autoconsum, lucru care provoaca si incretirea frunzelor la baza.
Udarea se efectueaza prin scufundarea bazei ghiveciului (circa 3-4 cm) într-un vas plin cu apa, pentru un timp de 3-5 ore. Dupa ce procesul de udare a fost indeplinit, iti recomandam sa lasi vasul cateva minute la scurs, dupa care sa-l repui în locul obisnuit. Planta trebuie udata o data la 7-10 zile pe timpul verii si mai rar iarna. Intotdeauna orhideea Phalaenopsis se va uda doar atunci cand radacinile sale sunt gri-sidef. In caz contrar, nu se va aplica nicio udare. Un semn clar ca radaciniile au inceput sa putrezeasca este faptul ca isi schimba culoarea, poate avea pete umede si intunecate, un aspect filiform si se scurge apa cand puneti presiune pe radacina.
Daca vrei sa afli mai multe despre ingrijirea orhideei, vezi si articolul Cum ingrijim orhideea - afla toate secretele.
Cum salvam radacinile putrezite?
Daca te afli in aceasta situatie si vrei sa salvezi planta, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa scoti planta din ghiveci si sa elimini radacinile bolnave cu ajutorul unei ustensile ascutite si sterile. In continuare iti recomandam ca baza plantei s-o inmoi intr-o solutie de Atonik, un stimulator de crestere si fortificare care va ajuta planta sa formeze noi radacini. Dupa tratament, vei replanta orhideea intr-un substrat proaspat, pe baza de scoarta de pin. Nu uita sa-l uzi destul de rar, pentru a nu determina aparitia putregaiului la nivelul solului. In aceste conditii vei vedea ca in circa doua luni vor aparea noi radacini si astfel orhideea Phalaenopsis va fi salvata si gata sa reinfloreasca.
Pentru prevenirea infectiilor ingredientul secret este scortisoara. Merita sa retii faptul ca amestecul de praf de scortioara si ulei de masline este un adevarat medicament cu efecte antifungice pentru orhidee!
Comanda acum o minunata orhidee si noi te ajutam cu toate sfaturile privind ingrijirea acesteia.