Citrofortunella cu noroc
Intalnirea cu Citrofortunella este tipica: de mult timp ne doream o astfel de planta, mereu o urmaream prin florarii, o admiram si ne intrebam cand o sa avem si noi in casa sau pe balcon o astfel de minunatie. Deodata, iata, curierul de la Livrare Flori Bucuresti ne-a adus comoara acasa sau am primit-o la ultima petrecere in familie. Toate bune si frumoase! Dar de ingrijit? Cum ingrijim Citrofortunella astfel incat sa o avem mereu sanatoasa si plina de flori sau fructe? Iata sfaturile noastre:
Unde asezam Citrofortunella?
Citrofortunella poate fi asezata direct pe terasa pentru a petrece timpul frumos afara. Tolereaza lumina directa a soarelui cu conditia de a fi aclimatizate treptat. Iarna, in schimb, Citrofortunella intra in repaos, de aceea are nevoie de putina lumina. Le putem aseza si intr-o camera intunecoasa, de exemplu in hol, magazie sau garaj. Desi rezista razelor de soare directe, incercati ca expunerea sa nu fie indelungata.
Daca dorim sa pastram Citrofortunella in casa si pe timpul verii, sa avem grija sa-i asiguram lumina necesara. Un loc langa fereastra este perfect.
Temperaturile optime
De obicei, pentru plantele mediteraneene cum este citrofortunella putem vorbi despre doua tipuri de temperaturi: pentru sezonul calduros + perioadele fara inghet, cand planta poate sta afara in continuare si temperaturile din interior. In mare, orice planta poate creste in interiorul unei case, adica la o temperatura ambientala de 18-21 grade. Plantele rezistente la inghet, insa, nu vor trai mult timp numai in ambientul casei.
Cel mai bine ar fi ca Citrofortunella sa fie adusa in casa pentru o perioada scurta de timp - in timpul infloririi - dupa care sa fie asezata afara, eventual la adapost in gradina. Daca, insa, nu aveti unde sa o "aerisiti", asigurati-i, pe timp de iarna, o perioada de "hibernare" la o temperatura de 5 grade.
Cum si cat udam Citrofortunella?
Atunci cand cumparati sau primiti o citrofortunella, aceasta va fi intr-un ghiveci gaurit in partea inferioara. E indicat ca acest ghiveci sa fie asezat pe o farfurioara sau intr-un ghiveci ornamental in care sa turnam apa destinata plantei noastre. Radacinile vor absorbi apa necesara. Cand apa se termina, putem sa asteptam cateva zile pana la urmatoarea udare. Nu lasati niciodata citronella intr-o "baltoaca" de apa pentru ca radacinile pot mucegai!
Cantitatea de apa si frecventa pot varia in functie de capacitatea ghiveciului, de raportul vas/planta, de anotimp si de ambient. De aceea vom testa regulat gradul de umiditate al pamantului. Tineti cont de faptul ca, cu cat temperatura creste, cu atat vom uda mai des citrofortunella, mai ales iarna.
Ideal ar fi ca, de cateva ori pe an, sa scufundam Citrofortunella in apa, tinand-o pana cand nu mai ies bule de aer. Dupa acest procedeu vom inceta udarea pentru o perioada deoarece citrofortunella si-a facut rezerva de apa. Acelasi tratament il putem aplica si daca citrofortunella prezinta o carenta de apa si pamantul este foarte uscat.
Apa pe care o vom folosi trebuia sa aiba o temperatura mai mare de 12 grade, ideala fiind apa de ploaie sau cea necalcaroasa.
Ingrasamantul optim pentru citrofortunella
In timpul primaverii si al verii folosim ingrasamantul. Nu exagerati, insa, pentru a nu arde, efectiv, planta. O data sau de doua ori pe luna este sufiecient.
Pulverizarea frunzelor
Din cand in cand, o ploaie indusa face bine Citrofortunellei . In primul rand, crestem umiditatea aerului - doar putin, nu va puneti mari sperante! De asemenea, reimprospatam aspectul plantei. Va sfatuim sa folositi apa necalcaroasa si sa nu o faceti in timpul expunerii la soare direct.
Si plantele iubesc dusul! Din cand in cand putem sa o ducem sub dus sau, daca e vara, sa o udam in gradina. Evitati lumina puternica a soarelui in timpul tratamentului!