Bonsaiul - cum il ingrijim?
Daca am traduce termenul din japoneza, bonsai inseamna tocmai "copac in ghiveci". Desi pare banala la prima vedere, expresia reflecta o adevarata arta, vie de milenii in cultura orientala. Bonsaiul este un obiect de arta viu, capabil sa ne armonizeze cu lumea inconjuratoare. Aceasta planta iesita din comun trebuie privita ca un prieten care ne poate insoti pentru toata viata, care ne poate bucura cu frumusetea lui in schimbul unei griji simple, dar constante!
Cum ingrijim un bonsai - indicatii utile
Pentru ca bonsaiul vostru sa se dezvolte armonios trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte: lumina, apa, tundere, fertilizare si schimbarea ghiveciului.
- Lumina. Bonsaiul are nevoie de lumina, fara aceasta nu poate face fotosinteza, deci nu poate trai. Astfel, bonsaiul va fi pus intr-un loc luminos, dar nu in bataia directa a razelor solare. Daca este vorba despre un bonsai de interior, pozitionati-l la o fereastra luminoasa, iar in anotimpurile calduroase aranjati-l in gradina sau pe balcon pentru ca frunzisul sa intre in contact cu aerul proaspat si cu roua diminetii.
- Apa. Bonsaiul trebuie udat o data la 3 zile, iar in timpul verii folositi un pulverizator pentru a reimprospata frunzele. Aveti grija ca apa sa nu fie in exces, altfel s-ar produce putrezirea radacinilor!
- Schimbarea ghiveciului. Ghiveciul bonsaiului va trebui schimbat o data la 3 ani: radacinile bonsaiului cresc destul de lent, planta nu are nevoie de schimbari constante.
- Tundere. Un aspect foarte important pentru ingrijirea bonsaiului, totodata pentru aspectul sau. Taierea crengutelor si a mugurilor se face foarte delicat pentru a nu strica estetica plantei.
- Fertilizare. Un aspect la fel de important, ce necesita atentie maxima. Pentru ca este foarte importanta, nu ocoliti articolul despre fertilizarea bonsaiului!